Početna - IZDVOJENO - Istok Hrvatske prepun izbjeglica
izbjeglice
Foto: Jutarnji list

Istok Hrvatske prepun izbjeglica

Iz Preševa je u Šid stigao i treći autobus u kojem je bilo 78 izbjeglica iz Sirije, Irana i drugih zemalja, a među njima je i 20-ak djece od kojih je najmlađemu svega 8 mjeseci.

Nakon što su dovezeni na prostor Vašarišta u Šidu preuzele su ih osobe iz lokalnog Crvenog križa, a onda je autobus prateći jedno civilno vozilo krenuo prema hrvatskoj granici. No, na nekih kilometar od granice su se zaustavili kod jednog prtenog poljskog puta, nakon čega su svi izašli iz autobusa, a civili, neslužbeno aktivisti Crvenog križa, dali su im smjernice kako da ilegalno uđu u Hrvatsku budući da nitko od njih ne želi legalnim putem prijeći u našu zemlju, piše Jutarnji list

– Hodajte oko 400 metara ravno i onda skrenite lijevo. Zatim ponovno nastavite ravno i tako ćete ući u Hrvatsku, odnosno prvo selo na hrvatskoj strani, objasnila je žena Muhamedu iz Irana, koji je potom poveo kolonu prema Hrvatskoj. S njima ide i ekipa Jutarnjeg lista.

U razgovoru s njima ekipa Jutarnjeg lista doznala je kako ne znaju što ih čeka u Hrvatskoj pa su se raspitivali očekuje li ih zatvor i kako će hrvatska policija prema njima postupati. Gotovo nikome od njih Hrvatska nije krajnje odredište, no skupina mladića iz Irana  je rekla da im je cilj samo doći u Hrvatsku i tamo ostati.

Teško je iz razgovora s njima bilo zaključiti misle li doista ozbiljno.

Hrvatska policija duž kopnene granice je raspoređena i čeka ilegalce.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...