Početna - IZDVOJENO - Istraživanje: HDZ povećao prednost, SDP stoji na mjestu
hdz

Istraživanje: HDZ povećao prednost, SDP stoji na mjestu

Kolovoz je bio mjesec obilježen prekidom arbitraže sa Slovenijom te jedinstvenom potporom Vladi u Hrvatskom saboru, vojnim mimohodom i svečanosti u Kninu povodom 20. obljetnice Oluje, ali i dobrim turističkima vijestima.

HDZ sve jači – SDP ne raste

No sve to vladajućima nije koristilo, dapače, HDZ je povećao prednost. Donosi to Dnevnik Nove TV u redovitom istraživanju Crobarometar koje je od 1. do 15. kolovoza proveo Ipsos puls na 954 punoljetna građana, piše Dnevnik.hr.

HDZ u tri mjeseca 9 posto bolji do SDP-a

HDZ tako mjesec završava s 31,8 posto ili skoro dva posto više nego mjesec prije. SDP pak uživa potporu od 23,2 posto i nema značajnog rasta ni pada. Zanimljivo kako je u zadnja tri mjeseca HDZ s minimalnih tri povećao razliku na 9 posto.

HDZ u političkom smislu u najgorem slučaju može računati na 28,4 posto birača, a u najboljem 35,2. SDP pak u najgorem slučaju računa na 20,1 posto, a u najboljem 26,3 posto.

Pad donedavnih favorita – ostali slažu saveze spasa

Živi zid pao je na 5 posto, mjesec prije bio je na 6 posto. Orah je pao ispod 5 posto ili uživa potporu od 4,1 posto. Bandić 365 stranka je na 3,6, a udruga Most 2,9, HSS je na 2 posto, narodnjaci su na 1,9 posto potpore. Odmah iza njih su reformisti Radimira Čačića s 1,9. Zatim s istom potporom od 1,7 posto slijede BuZ, Naprijed Hrvatska te laburisti.

IDS ima 1,5 posto a HSP 1,3 te HSU 1,3 posto potpore. Ostale stranke imaju manje od 1 posto i ukupno sakupljaju 4,8 posto.

Neodlučnih sve manje

Budući da se bliže izbori smanjuje se i broj neodlučnih i trenutačno ih je 9 posto, a još prije 4 mjeseca taj postotak bio je 14 posto.

Domoljubna koalicija prvi izbor

Domoljubna koalicija uživa potporu od 34 posto i raste. A vladajuća koalicija trenutno uživa 28,2 posto birača.

Kod HDZ-ove koalicije trenutno raspon glasova je od 28,8 sto je najmanje što mogu skupiti, a i najviše mogu skupiti 35,8. Vladajuća koalicija u najgorem slučaju može skupiti 24,7 a u najboljem 31,3.

A i oni bi mogli odlučivati

Živi zid trenutno uživa potporu od 7,1 posto birača, a Bandić 365 3,8, OraH je na 3 posto, Most na 2,9. Naprijed Hrvatska ima 1,7 posto, HSP ima 1,6, HDSSB 1,5 te Reformisti 1,5 posto. Te stranke zbog snage i utjecaja u svojim regijama mogu uzeti jednog ili dva zastupnika i tako zakomplicirati i odlučiti o formiranju buduće Vlade. Ostale stranke zajedno ne prelaze niti 1 posto ili ukupno imaju 4,3 posto.

Smjer Hrvatske stabilno negativan

Smjer kojim ide Hrvatska podupire 26 posto i prvi je to put nakon nekoliko mjeseci da nema rasta potpore, no raste broj onih koji misle da Hrvatska ide u lošem smjeru i trenutačno ih je 65 posto. Ne zna, njih 9 posto.

Vladina politika – manje od trećine potpore

Vladinu politiku podupire 29 posto i to je prvi put nakon nekoliko mjeseci da potpora ne raste. A isto tako ne podupire vladinu politiku 61 posto birača a ne zna njih 10 posto.

Tri institucije

Predsjednica kada bi je se ocjenjivalo školskom ocjenom dobiva 3,28 i raste, Vlada je na istoj ocijeni od 2,27, a zanimljivo, Hrvatskom Saboru porasla je potpora na 2,19.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...