Početna - IZDVOJENO - Istraživanje: Što građani misle o predsjednici nakon prvih 100 dana
kolinda
web

Istraživanje: Što građani misle o predsjednici nakon prvih 100 dana

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nakon sto dana među biračima stoji dobro, ali postoje naznake nekoliko trendova. Pokazuje to istraživanje „Dnevnik istražuje“ koje je za Dnevnik Nove TV proveo Ipsos puls 28. i 29. svibnja na 600 ispitanika.

Predsjednica za većinu, ili njih 56 posto, radi u skladu s očekivanjima koje su imali kada je izabrana. Da radi ispod očekivanja misli 31 posto građana, dok njih 10 posto misli da radi iznad očekivanja. Ne zna njih 3 posto.

Isto pitanje Dnevnik Nove TV postavio je građanima u travnju, nakon 60 dana mandata. Od tada je blago porastao broj birača koji misle da radi u skladu s očekivanjima. Tada je to mislilo njih 53 posto. No blago raste i broj onih koji misle da radi ispod očekivanja. Tada je to mislilo njih 28 posto. 11 posto ih je mislilo da radi iznad očekivanja, dok ih odgovor nije znalo njih 8 posto.

Da je Predsjednica uglavnom ili potpuno samostalna, nakon 100 dana mandata misli 42 posto birača. Za 33 posto birača nije samostalna, već smatraju da je pod utjecajem HDZ-a. Da je u manjoj mjeri samostalna misli njih 21 posto. Ne zna njih 4 posto.

Uspoređujući rezultate od prije 40 dana, vidljiv je blagi porast broja onih koji misle da je manje samostalna. Da je pod utjecajem HZD-a tada je mislilo njih 30 posto. 43 posto birača mislilo je da je uglavnom ili u potpunosti samostalna. Da je u manjoj mjeri samostalna tada je mislilo 19 posto birača. Odgovor nije znalo njih 8 posto.

I dalje premijera Milanovića većina smatra odgovornim što nema suradnje s Predsjednicom, ali nju danas za takav odnos okrivljuje gotovo dvostruko više birača nego u prošlom istraživanju. Da je premijer odgovoran misli 54 posto birača, dok Predsjednicu odgovornom smatra njih 15 posto. Da su oboje krivi misli njih 24 posto. Ne zna njih 7 posto.

Prije 40 dana Milanović je bio također “kriv” jer ga je odgovornim za nesuradnju smatralo 55 posto birača, dok je za njih 8 posto odgovorna bila Predsjednica. Da su oboje odgovorni tada je odgovorilo 27 posto birača. Odgovor nije znalo njih 10 posto.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...