Početna - IZDVOJENO - Ivo Sanader može na slobodu kad uplati 12,4 milijuna kuna. Tko će jamčiti za njega?
Ivo Sanader

Ivo Sanader može na slobodu kad uplati 12,4 milijuna kuna. Tko će jamčiti za njega?

Vrhovni sud ukinuo je presudu za Fimi mediju, a tome smo prvi isali još početkom rujna. Kako smo tada napisali najveći protukorupcijski proces u hrvatskoj povijesti ide na ponovno suđenje. Prvooptuženi bivši premijer Ivo Sanader izlazi iz Remetinca, čim uplati jamčevinu od 12 milijuna i 400 tisuća kuna.

Prije četiri godine za Sanaderovu slobodu s 12, 4 milijuna kuna jamčili suLuka Bebić kućom u Komarni, Mario Zubović stanom u Zagrebu, Jerko Rošin stanom u Splitu, Mirjana Sanader trećinom vile u Kozarčevoj, a bivši nogometaš Dinama Tomo Šokota i direktor Lokomotive Božidar Šikićnudili su svaki po 150.000 eura u gotovini.

‘Čuli smo da su ljudi voljni opet ponuditi svoje nekretnine kao jamstvo za njegov izlazak na slobodu i smatram da ćemo tijekom sljedećeg tjedna uspjeti realizirati tu mogućnost da izađe van uz jamstvo’, kazala je odvjetnica Ive Sanadera Jadranka Sloković.

Luka Bebić i danas poručuje da se starog prijatelja ne odriče.

‘To sam ja i prije dva mjeseca izjavio, ne daj Bože ako do toga dođe, da ću ja isto jamčit svojom imovinom. Ne novčano, jer novaca nemam ali imam imovinu, nekretnine, spreman sam s njima ponovno jamčiti kao i do sada. Ne treba mene provjeravati, ja to jednako mislim ima 5 godina’, rekao je bivši predsjednik Sabora, Luka Bebić.

Jednako misli i Jerko Rošin, koji je pri prvom Sanaderovom izlasku na slobodu založio imovinu.

‘Svakako da ćemo jamčiti ja i supruga jer je ono što imamo zajedničko. Ništa se nije dogodilo što bi naše prijateljstvo promijenilo. Ne znam obrazloženje presude ali da može udahnuti malo “čistog” zraka ima barem vrijednost humanog’, poručio je Jerko Rošin.

Čim se skupi jamstvo u novcu ili nekretninama, bivši premijer boravak u Remetincu zamjenit će slobodom. No čeka ga ponovljeno suđenje za Fimi Mediju i nastavak ostalih istraga, piše Dnevnik hr.

Ukoliko Ivo Sanader ima novac i ujutro ga uplati, do kraja radnog vremena Suda mogao bi biti slobodan čovjek. Čim Županijski sud primi uplaćeni novac na svoj račun obavještava se Uprava za zatvorski sustav koji Sanadera mora odmah pustiti na slobodu.

Važno je istaknuti da Županijski sud ne provjerava odakle novac stiže, ne provjeravaju ime uplatitelja niti porijeklo novca, njih samo zanima da se na njihovom žiro računu pojavi novac koji je istovjetan njihovoj jamčevini.

Ukoliko Sanader nema novac pa odluči jamčiti nekretninama cijeli bi se proces mogao produžiti za nekoliko dana. Sukladno zakonu nužno je izvršiti zabilježbu na predmetnu nekretninu na Zemljišno – knjižnom odjelu Suda, osobito ukoliko ta nekretnina koja se nudi kao zalog nema valjani elaborat, onda se mora napraviti stvarna procjena vrijednosti nekretnine, piše Dnevnih hr.

Zanimljivo je da su se netom nakon objave odluke Suda javili Sanaderovi prijatelji Ivo Bebić i Jerko Rošin te spremno ponudili svoje nekretnine kao jamstvo. To su učinili i prvi put kada je Sanader pušten na slobodu.

Odvjetnici Ive Sanadera polovično su zadovoljni odlukom Suda. Sutra će doći u Remetinec i izraditi strategiju kako prikupiti jamčevinu te upozoriti Sanadera na situaciju koje ga čeka po izlasku.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...