Početna - IZDVOJENO - Iz Knina prema Vukovaru poletjelo 1000 golubova mira
oluja20

Iz Knina prema Vukovaru poletjelo 1000 golubova mira

Cjelodnevnim programom ove će se godine, povodom 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, posebno svečano obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Tisuću golubova mira u 6 je sati ujutro poletjelo iz Knina prema Vukovaru, za 211 vojnika poginulih u operaciji. Istovremeno pušteni su i golubovi u Vukovaru.

Već u 7 sati ujutro na putu za Knin na prilaznim cestama iz Drniša bio je pojačan promet. Atletski klub Šibenik, a s njima i ratni invalidi trče u čast obljetnice iz Šibenike u Knin, pod pratnjom i uz zastave. Iz Splita je krenula i grupa splitskih biciklista, među kojima su i ratni veterani, liječnici, inženjeri, bivših djelatnika MORH-a. Njihova je biciklistička ruta već postala tradicionalna na dan obljetnice Oluje.

Turistički djelatnici kažu kako slobodnih kreveta u Kninu više nema, danas je u tom gradu definitivno najveća gužva dosad. Očekuje se čak stotinu tisuća ljudi, javlja HRT.

Već u jutarnjim satima mnogi ljudi okupili su se na mjestu gdje je Hrvatska prije 20 godina pobijedila sprskog agresora.

Svečani program u Kninu će započeti budnicom ulicama grada u jutarnjim satima. Prema programu proslave u 8,15 sati zajednički će vijence položiti i svijeće zapaliti ispred spomenika Hrvatske pobjede “Oluja ’95” na Trgu dr. Ante Starčevića predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Josip Leko i Zoran Milanović, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general pukovnik Dragutin Repinc i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić. Na istom mjestu, ali u 13 sati, vijenac će položiti i zapaliti svijeću i Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar Kitarović.

Predviđeno je i obraćanje Predsjednice Republike. Za 9,15 sati na kninskoj Tvrđavi predviđena je ceremonija podizanja državne zastave čemu će nazočiti predsjednici Republike, Sabora i Vlade. Odmah nakon podizanja zastave bit će otkriven spomenik prvom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku OS RH Franji Tuđmanu čemu će nazočiti predsjednica Grabar Kitarović i predsjednik Sabora Josip Leko. Od 10 sati održavat će se zajednički mimohod pripadnika braniteljskih i stradalničkih udruga i državnog vrha ulicama grada Knina do Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

U 10,05 sati predsjednica Kolinda Grabar Kitarović susrest će se ispred zgrade Muzeja grada Knina sa zborom branitelja i udrugama proizašlim iz Domovinskog rata.

Predsjednica Republike i predsjednik Sabora u 11 sati nazočit će svečanoj svetoj misi za poginule, umrle i nestale branitelje u Domovinskom ratu u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. U poslijepodnevnim satima predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko obići će štandove braniteljskih zadruga.

Osim predsjednika Sabora svečanosti u Kninu nazočit će brojni saborski zastupnici. U pratnji predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića bit će ministri Ranko Ostojić, Ante Kotromanović, Predrag Matić, Boris Lalovac, Orsat Miljenić, Ivan Vrdoljak, Arsen Bauk, Mirando Mrsić, Darko Lorencin, Mihael Zmajlović, Anka Mrak-Taritaš, Siniša Varga, Vedran Mornar, Berislav Šipuš. Cjelodnevna svečanost u Kninu predviđa i susrete, mimohode, sajam, te sportski i zabavni program. U Oluji su, prije 20 godina, oslobođeni Knin i najveći dio do tada u Domovinskom ratu, okupiranog hrvatskog teritorija. Oluja je omogućila i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja te postizanje mira u tom dijelu Europe.

Nakon Oluje ostalo je osloboditi hrvatsko Podunavlje (istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem) što je mirnom reintegracijom uz Prijelaznu upravu Vijeća sigurnosti UN-a završeno 15. siječnja 1998.

Izvor: Index hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...