Početna - IZDVOJENO - Iza referenduma o braku krije se stranka Hrast

Iza referenduma o braku krije se stranka Hrast

Pod krinkom građanske inicijative „U ime obitelji“, zapravo se skrivaju kreatori konzervativnog političkog programa stranke HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatsku, ustvrdili su predstavnici kampanje ‘Građani glasaju protiv’ iznijevši na konferenciji za medije u Kući ljudskih prava ‘obrazloženu manipulaciju referendumskom inicijativom koju u svrhu isključivo vlastitog političkog pozicioniranja provodi jedna marginalna politička opcija’.

“Budući da niti na jednim izborima – od parlamentarnih 2011. preko lokalnih i europskih 2013. godine ta radikalna desna politička opcija nije mogla okupiti podršku građana, članovi Hrasta su sada odlučili svoj program ljepše „upakirati“ i kamuflirati ga u tzv. građanskoj inicijativi U ime obitelji”, istaknula je Nives Miošić, predstavnica kampanje Građani glasaju protiv.

Građani glasaju protiv, programatske odrednice stranke, dostupne su na službenoj internetskoj stranici, a uključuju:

 – zabranu abortusa – „Hrast će se zalagati za izmjene postojećeg Zakona o zdravstvenim mjerama iz 1978. g., za zakonsku zabranu abortusa, uključujući i pravo u izvanrednim okolnostima“.

– zabranu medicinski potpomognute oplodnje – „Hrast ne podržava medicinski potpomognutu oplodnju koja se obavlja različitim tehnikama…“

Iz toga proizlazi da referendumsko pitanje o kojem će birači zapravo odlučivati 1. prosinca glasi:

JESTE LI ZA TO DA SE U USTAV REPUBLIKE HRVATSKE UNESE ODREDBA PREMA KOJOJ JE BRAK NERASKIDIVA ZAJEDNICA ŽENE I MUŠKARCA, U KOJOJ ĆE BITI ZABRANJEN POBAČAJ I ONEMOGUĆENA MEDICINSKI POTPOMOGNUTA OPLODNJA?

Iako je referendum najdemokratskiji oblik izjašnjavanja naroda, on se i u prošlosti često zloupotrebljavao. Postoji niz primjera da su referendumi bili korišteni kao sredstvo manipulacije građana u svrhu postizanja političkih ciljeva, potvrde preuzimanja vlasti ili promjena granica: primjerice, Napoleon I. i njegov nećak Louis Bonaparte, odnosno Napoleon III. u 19. stoljeću ili Hitler u 20. stoljeću”, istaknuo je Damir Agičić, profesor europske povijesti 19. stoljeća na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...