Početna - IZDVOJENO - Izložba fotografija “Zametski zvončari – prveh 50 let” na Korzu

Izložba fotografija “Zametski zvončari – prveh 50 let” na Korzu

Na panoima Grada Rijeke postavljenim na Korzu ispred Filodrammatice do 14. veljače može se pogledati izložba “Zametski zvončari – prveh 50 let“, kojom se obilježava pola stoljeća postojanja zvončara na Zametu.

U pratnji Zametskih zvončara izložbu su obišli gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa zamjenikom Markom Filipovićem, predsjednica Udruge Zametske maškare i zvončari Maja Stepančić, Meštar Toni i Kraljica Riječkog karnevala Iva Ciceran.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je veselje što zametski zvončari kao jedina gradska zvončarska skupina, ne samo što neprekinuto djeluju već pet desetljeća, već su iz godine u godinu sve brojniji.

Predsjednica Udruge Zametske maškare i zvončari Maja Stepančić kazala je kako je izložba na Korzu tek jedan u nizu od događaja kojima će zametski zvončari proslaviti svoj veliki jubilej. Tako su po prvi puta imali kandidatkinju za kraljicu Riječkog karnevala, a 9. veljače u 20 sati u Sportsko-rekreacijskom centru Zamet održat će se svečana proslava „Prveh 50 let Zametskeh zvončari uz promociju dokumentarnog filma, koji donosi i arhivske fotografije.

Uz maškare, koje su na Zametu prisutne još od početka 20. stoljeća, u obilazak Zameta i okolice, na Pusni pundejak 1968. godine, iz šale su krenuli i prvi zvončari. Prvih nekoliko godina mladići su se pojavljivali u manjem broju i različito obučeni, a današnji izgled, koji temu nalazi u Vikinzima, imaju od 1971. godine.

Zametski zvončari danas broje 90-ak odraslih i 40 malih aktivnih članova. Sudionici su brojnih karnevala u zemlji i inozemstvu, provode humanitarne akcije, a s ponosom pronose i ime svoga grada na brojnim gostovanjima i predstavljanjima i izvan karnevala.

Izvor: mojarijeka.hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na području Opatije kršili mjere samoizolacije

U proteklih tjedan dana na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske utvrđeno je ukupno 36 kršenja važećih mjera samoizolacije kod hrvatskih ...