Početna - IZDVOJENO - Izložba pomagala i kreativnih radova slijepih osoba
usr
web

Izložba pomagala i kreativnih radova slijepih osoba

Sutra, 30. rujna u 10 sati u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke otvara se izložba tiflo-tehničkih pomagala (pribor za pisanje i čitanje slijepih, oprema za samostalno kretanje i drugo) i radova kreativne radionice Udruge slijepih osoba Primorsko-goranske županije.

U suradnji sa spomenutom Udrugom izložbu organizira Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske u cilju senzibilizacije policijskih službenika na poteškoće s kojim se susreću osobe s invaliditetom. Otvaranju izložbe nazočit će načelnica Policijske uprave primorsko-goranske, Senka Šubat, predstavnici udruga i drugi gosti te policijski službenici. Također, na poziv Narodnog učilišta iz Rijeke, kao regionalnog koordinataora Policijska uprava primorsko-goranska ovom se izložbom uključila u aktivnosti devetog „Tjedna cjeloživotnog učenja“. Riječ je o nacionalnoj obrazovnoj kampanji, koju od 28. rujna do 4. listopada 2015. godine na čitavom području Hrvatske organizira i provodi Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Ujedno, izložba je nastavak suradnje Policijske uprave primorsko-goranske s udrugama osoba s invaliditetom koja je započela 2014. godine. Naime, sukladno Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom 2007. do 2015. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova ima obvezu i dužnost provesti edukaciju svojih djelatnika te pridonijeti kvalitetnijem uključivanju osoba s invaliditetom u život zajednice. Tako je već u nekoliko navrata organizirana edukacija policijskih službenika o efikasnoj komunikaciji s osobama s invaliditetom, tijekom koje su upoznati s pravilnim, odnosno nepravilnim načinima ophođenja s osobama s invaliditetom, a kako bi im se olakšao prvi kontakt pri obavljanju svakodnevnih policijskih poslova.

Edukaciju su u organizaciji Odjela prevencije održali predstavnici udruga osoba s invaliditetom: Udruge gluhih i nagluhih PGŽ, Udruge slijepih PGŽ, Društva tjelesnih invalida grada Rijeke i Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka te Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, a planiran je i nastavak suradnje. Svi zainteresirani građani izložbu mogu razgledati sutra, 30. rujna do 15 sati.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...