Početna - IZDVOJENO - Izložba „Prema objektu“ u Malom salonu
izlozba
web

Izložba „Prema objektu“ u Malom salonu

Uz Cijepljenje iz 1975., Petra Štembere kojeg sažeto opisuje autorov statement – Kao što se obično radi u voćarstvu, ucijepio sam granu u svoju ruku – izložba okuplja radove umjetnika različitih generacija, nastale od devedesetih godina nadalje.

Nazvana je prema radu Avdei Ter-Organiana koji je 1992. otvorenje prvog umjetničkog prostora (artists space) u Moskvi prespavao u nesvjestici, zabilježen na podu izložbenog prostora.

I izložba nastaje kao komentar o tome kako na različite načine gubimo vlastiti subjektivitet, snagu volje i sposobnost djelovanja. Iako skulpturalna materijalnost može postati očiglednim dijelom spomenutoga, ne bi trebali zaboraviti na gospodarske, povijesne, političke procese moći, kojem je naš vlastiti subjekt već podvrgnut. U fokusu su performativne prakse, jednogodišnji performansi i dugotrajni projekti koji otvaraju pitanja o vrijednostima koje pripisujemo objektima, o tehnološkim surogatima i vizualnim reprezentacijama naših vlastitih identiteta. Ujedno se radovima nastoji tematizirati pozicija i uloga suvremenog umjetnika/umjetnice. Ili riječima iz opisa rada Carstena Recksicka Drugi i ja: (…) koja je pozicija kulturnog radnika u umjetničkom sustavu te kako je uopće moguće parazitirati na glorifikaciji objekta?

Mali salon, 7. 8. – 30. 8. 2015.

Otvorenje: petak, 7. kolovoza u 20 sati

Umjetnici: Julie Bena, Chiara Fumai, Riccardo Giacconi, Martin Horák, Zhana Ivanova, Carsten Recksik,
Marina Sula, Petr Štembera, Avdei Ter-Organian, Todosch (Torsten Schlopsnies)

Kustos: Michal Novotny, Futura, Prag

Izložba Prema objektu inicirana je razmjenom rezidencijalnih i izložbenih programa MMSU-a i Future, Prag.

Podrška: Ministarstvo kulture RH, Veleposlanstvo Republike Češke

 

 

 

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...