Početna - IZDVOJENO - Izvrsna kazališna godina: više od sto tisuća posjetitelja lani u HNK Zajcu
HNK Ivana pl. Zajca
foto: HNK Ivan pl. Zajc

Izvrsna kazališna godina: više od sto tisuća posjetitelja lani u HNK Zajcu

Početak nove godine prilika je da se osvrnemo na rezultate prethodne. Svaka usporedba s drugim narodnim kazalištima je dobrodošla. U riječkom HNK Ivana pl. Zajca u 2015. godini izvedene su 22 premijere i 31 koncert (simfonijski, komorni i edukacijski) te ukupno 295 izvedbi predstava što ih je vidjelo 83.779 posjetitelja, 11% više nego u 2014. godini.Od toga je Hrvatska drama izvela 8 premijera i ukupno 96 izvedbi premijernih i repriznih naslova, Dramma Italiano / Talijanska drama 5 premijera i ukupno 22 izvedbe samo u Rijeci, Opera 6 premijera i ukupno 30 izvedbi(riječka Opera usto organizira i koncertnu sezonu) te Balet 3 premijere i ukupno 39 izvedbi. Preostali broj izvedbi čine gostovanja odnosno izvedbe izvan matične kuće. Usto, tijekom 2015. godineupriličeno je i 113 prigodnih programa (tribina, okruglih stolova, radionica, promocija, razgleda kazališta i sl.) što ih je pratilo 13.320 posjetitelja. Ukupni proj posjetitelja riječkog HNK time se penje do brojke od 97.099. Ali to nije sve! Riječko narodno kazalište glavni je organizator festivala Riječke ljetne noći: 53 programa i dodatnih 7.352 posjetitelja. Zbroj posjetitelja HNK Ivana pl. Zajca, u gradu koji ne broji više od 130.000 stanovnika, daje brojku od nevjerojatnih 104.631 gledatelja koji Rijeku u punom smislu čine „Gradom-Teatrom“.

Nakon pregleda rezultata upravo završene godine, najavljujemo i nekoliko važnih projekata u 2016.Na ovogodišnjem Wiener Festwochenu, jednom od najvažnijih europskih kazališnih festivala, 29. svibnja bit će premijerno izvedena predstava „Naše nasilje i vaše nasilje“ Olivera Frljića u međunarodnoj koprodukciji HAU Hebbel am Uferiz Berlina (Njemačka), Wiener Festwochena iz Beča (Austrija), Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane (Slovenija), Kunstfesta iz Weimara (Njemačka),  ZürcherTheaterspektakel iz Züricha (Švicarska)  te Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeka (Hrvatska). U predstavi će igrati članovi glumačkih ansambala riječkog Zajca i ljubljanskog Mladinskog gledališča.

Povodom 100. godišnjice rođenja Petera Weissa, Frljić povovno čita njegovu “Estetiku otpora”, što ju sa suvremenošću, odnosno trenutnim odnosom umjetnosti i političke moći,  spajaju očite analogije. Frljićev ascenska adaptacija ovog djela istražuje kakvu vrstu suvremene umjetnosti i teatra trebamo u trenutku kada Europa ubrzano ide prema novom tipu fašizma.

Nove stranice okreće i Opera HNK Ivana pl. Zajca, najavljuje njezin ravnatelj Marin Blažević. Tijekom 2016. orkestar, zbor i solisti riječke Opere, u suradnji s internacionalnim opernim zvijezdama i produkciji studija Realsound iz Udina, snimit će čak tri kompletne opere za međunarodne diskografske kuće: Suppéov „Il ritornodel Marinaio“ i Gotovčeva „Eru s onoga svijeta“ (za izdavača CPO – Classic Production Osnabruck), te „Fausta“Charlesa Gounoda, a u svibnju 2017.  i  „Mefistofelea“ Arriga Boita (za Universal Music Group). Riječku publiku potom očekuju i gala koncertne izvedbe netom snimljenih opera.

Iz niza «prijelomnih vijesti» iz riječkog narodnog kazališta najavljujemo i suradnju s vodećim sveučilištima u svijetu. Petero studenata dramaturgije i kazališne režije Sveučilišta Columbia u New Yorku (School of the Arts – Theater) i Sveučilišta u Melbourneu (Victorian College of the Arts – Theatre) surađivat će u produkciji Händelove opere „Giulio Cesare in Egitto“i predstave „Naše nasilje i vaše nasilje“ kao asistenti režije i dramaturgije.

Ali to nije sve. Pratite sve „breaking news“ na novim internetskim stranicama HNK Ivana pl. Zajca: http://hnk-zajc.hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Novi prihodovni cenzusi i iznos jednokratne pomoći u Odluci o socijalnoj skrbi

Novost je i subvencija u iznosu 25 posto produženog boravka za djecu roditelja koji primaju dječji doplatak Grad Kastav uz ...