Početna - IZDVOJENO - Izvršni odbor HGU PGŽ poslao priopćenje Stožeru CZ PGŽ
Foto: Pixabay

Izvršni odbor HGU PGŽ poslao priopćenje Stožeru CZ PGŽ

Zadnjih se dana novinski stupci pune izjavama nezadovoljnih glazbenika i organizatora glazbenih događaja kojima se, nakon najnovije Odluke Stožera CZ PGŽ, po tko zna koji put otežalo, a ponegdje i potpuno onemogućilo bavljenje ovom profesijom. Podsjećamo, pandemija uzrokovana virsom COVID-19, teško je pogodila glazbenike i industriju zabave. Prvi su prestali s radom, a svi su izgledi da će i posljednji početi sa normalnim radom. Iako Hrvatska glazbena unija i Predsjedništvo HGU na dnevnoj bazi komunicira s resornim Ministarstvom kulture/medija i predstavnicima nacionalnog Stožera da  se nađu rješenja kako bi glazbenici ostvarili svoje osnovno ustavom zajamčeno pravo na rad, na terenu stvari i mjere variraju od regije do regije i od županije do županije.

Izvršni odbor HGU PGŽ Podružnica 3, Rijeka, uz potporu brojnih članova udruge, razmatrao je  trenutno stanje u našoj Županiji. U nastavku stoji priopćenje izvršnog odbora Hrvatske glazbene unije PGŽ Podružnice 3, Rijeka- povodom odluke o  epidemiološkim mjerama Stožera CZ PGŽ od 12.srpnja 2021

U ponedjeljak, 12.srpnja na snagu su stupile mjere prema kojima se u PGŽ glazbena događanja smiju održavati samo i isključivo uz valjanu COVID potvrdu koja podrazumijeva cijepljenost ili uz negativne testove na ulazu u koncertni prostor. Iako su na državnoj razini i dalje na snazi mjere koje dopuštaju održavanje profesionalnih umjetničkih koncerata s razmakom,(uz poštivanje mjera), u PGŽ to više nije slučaj što je već rezultiralo masovnim otkazivanjima koncertnih događanja budući su se ista unaprijed organizirala prema prije važećim pandemijskim pravilima prema kojima su se i prodavale ulaznice.

IO HGU PGŽ razumije pandemijske prijetnje te potrebu za zaštitom turističke sezone i ne osporava mjere za zaštitom, cijepljenjem i procijepljenošću stanovništva, mišljenja smo ipak da je ova mjera donesena prenaglo, bez ikakvog perioda prilagodbe i što je još gore – bez ikakvog konzultiranja s glazbeničkom i promoterskom strukom što je već izazvalo opravdana nezadovoljstva na terenu.


Mnoga dosad organizirana koncertna događanja održavala su se uz poštivanje mjera (i na ponos struke) i sigurno nisu bili veći rasadnici virusa od primjerice masovnog kupanja na jadranskim plažama stoga smo i odlučili poslati poruku nezadovoljstva donjetim mjerama uz jasnu poruku potpore i podrške našim promotorima, organizatorima i glazbenicima jer smatramo važnim podržati njihov trud koji je nemjerljiv za očuvanje glazbene scene. Prisjetimo se da je u ovim, za glazbenike teškim kriznim vremenima, potreban zaista veliki entuzijazam i strast da bi se scena održala na životu.

Apeliramo stoga ovim putem da se hitno:

  1. U rad Stožera CZ PGŽ hitno uključe predstavnici glazbene struke/ organizatori kulturnih događanja

  2. Organizatorima glazbenih događanja dopusti period prilagodbe prema novodonesenim mjerama

  3. Organizatorima glazbenih događanja u 100% iznosu omogući financiranje antigenskih COVID testova na mjestima održavanja koncerata

Mišljenja smo da je ovo jedini način da se bar malo popravi katastrofalna situacija i zaustavi val otkazivanja koncerata koji je u tijeku.

S poštovanjem,

Izvršni odbor HGU PGŽ Podružnice 3,Rijeka

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Ovog vikenda otvorenje planinarske obilaznice „Po vrhovima Učke i Ćićarije“

Planinarsko društvo „Opatija“, u subotu i nedjelju 27. i 28. studenog 2021. godine, organizira otvorenje nove planinarske obilaznice „Po vrhovima Učke i ...