Početna - IZDVOJENO - Jedanaestu Noć muzeja 2016. posjetilo više od 325 000 posjetitelja
click

Jedanaestu Noć muzeja 2016. posjetilo više od 325 000 posjetitelja

Hrvatsko muzejsko društvo u petak, 29 siječnja 2016. organiziralo je 11. Noć muzeja koju je prema neslužbenim rezultatima posjetilo više od 325.000 posjetitelja u 100 gradova i 216 institucija sa programima na više od 250 lokacija.

Ovogodišnju Noć muzeja obilježila je tema Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer hrvatski mecena sagledana kroz funduse ustanova uključenih u manifestaciju. Ovogodišnji partneri u Noći muzeja su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Muzej Đakovštine i Muzej Slavonije Osijek. Središnje otvaranje manifestacije održano je u Palači HAZU, Strossmayerova galerija starih majstora uz nazočnost gospođe Kolinde Grabar Kitarović Predsjednice Republike Hrvatske i drugih visokih uzvanika.

U Zagrebu je zabilježeno više od 140.000 posjeta, ističemo primjere velikog broja posjetitelja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla (14 100) i Muzeju automobilizma Ferdinanad Budicki (13 756). Muzej suvremene umjetnosti, Prirodoslovni muzej, Muzej grada Zagreba, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej Mimara te Arheološki muzej bilježe sada već tradicionalno velik broj posjetitelja koji prelazi broj od 7 000 posjeta. Veliko zanimanje Zagrepčana izazvali su i programi u Državnom arhivu Zagreb, Knjižnici HAZU, Fakultetu elektronike i računarstva i Hrvatskom željezničkom muzeju.

U drugim velikim hrvatskim gradovima zabilježeni su slijedeći posjeti: Split više od 42 000 posjeta uz izrazito zanimanje za Umjetničku galeriju i Prirodoslovni muzej Split, Zadar više od 21 400 i Rijeka više od 18 000 posjeta, Pula više od 15 000 posjeta sa velikim zanimanjem za Sveučilišnu knjižnicu Sveučilišta Juraj Dobrila, više od 10 000 posjeta zabilježeno je u Dubrovniku gdje je najviše zanimanja privukao Dom Marina Držića a više od 8 000 posjeta zabilježili su Osijek te Vukovar sa velikim interesom za novootvoreni Muzej Vučedolske kulture.

Noć muzeja uspješno je održana i na otocima Braču, Hvaru, Krku, Malom Lošinju, Rabu i po prvi puta na Murteru u Muzeju betinske drvene brodogradnje. Pojedini gradovi i mjesta ove godine u Noći muzeja bilježe gotovo dvostruku posjećenost, ističemo Kaštela, Slatinu, Sinj, Ozalj, Ogulin, Požegu i Valpovo.

Potpuno izvješće o Noći muzeja 2016. biti će vidljivo stranicama Hrvatskog muzejskog društva www.hrmud.hr u srijedu 3. veljače 2016. do kada bi trebali prikupiti informacije o broju posjetitelja svih sudionika koje do danas nisu pristigle.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Novi prihodovni cenzusi i iznos jednokratne pomoći u Odluci o socijalnoj skrbi

Novost je i subvencija u iznosu 25 posto produženog boravka za djecu roditelja koji primaju dječji doplatak Grad Kastav uz ...