Početna - IZDVOJENO - Jeftiniji lijekovi
Tablete

Jeftiniji lijekovi

Radi pojedinih lijekova građanima Hrvatske višestruko se isplati, bez obzira na putne troškove, potegnuti do Italije, Slovenije, BiH, Srbije ili Mađarske. Recimo, lijek Betaserc koji pomaže kod vrtoglavica, u Hrvatskoj košta 190 kuna, a u Sloveniji ni trećinu toliko, oko 58 kuna. Zatim Donepezil, koji se koristi kod demencije i srčanog udara, u Hrvatskoj stoji 367, a u Sloveniji oko 140 kuna. Zylt, lijek protiv zgrušnjavanja krvi koji se daje i nakon infarkta, u hrvatskim je ljekarnama sve donedavno bio 200 kuna, sada je 102 kune, a u Sloveniji ga već duže vrijeme prodaju za 11 eura.

Što utječe na tako velike razlike? Što u Hrvatskoj najviše opterećuje cijenu lijekova – država posredstvom visokog PDV-a, više proizvođačke cijene ili marže veledrogerija i/ili ljekarni, ili svi zajedno? Svi oni, naravno, imaju različita tumačenja, ali prvo treba poći od činjenice da se u Hrvatskoj cijene različito formiraju za lijekove u slobodnoj prodaji od onih s lista lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

država priznaje povlaštenu stopu PDV-a od pet posto, dok je sve ostale lijekove prepustila jedinstvenom 25-postotnom PDV-u. U susjednim je, pak, zemljama svaki lijek – lijek, i podliježe povlaštenoj stopi PDV-a, bez obzira plaćaju li ga građani direktno iz svog džepa ili preko plaće. Vijesti o uštedama dobre su za javnozdravstveni budžet i sve njegove korisnike, ali, razumljivo, ne i za farmaceutsku industriju.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...