Početna - GOSPODARSTVO - Još 10 milijardi kuna duga
Slavko Linić
Slavko Linić foto: Arhiva/ Patrik Macek/PIXSELL

Još 10 milijardi kuna duga

Hrvatska je izdala 10-godišnju obveznicu u vrijednosti 1,75 milijardi dolara, uz prinos od 6,2%, niži od ciljanog zahvaljujući snažnom interesu ulagača, kazali su tržišni izvori za Reuters.

Deset milijardi kuna, koliko će Linić iz Amerike donijeti, olakšat će poziciju državne riznice koja je posljednjih mjeseci preopterećena.

Na američkom tržištu kapitala do kasnog popodneva u utorak nudilo se novo izdanje hrvatske obveznice. Prve vijesti iz SAD-a govore o velikom interesu ulagača pa je navodno u knjigu obveznica njihova upisana vrijednost veća od 5 milijardi dolara. Prema neslužbenim informacijama, ministar financija Slavko Linić odlučio se zadužiti za 1,75 milijardi dolara. Glavnica duga na naplatu će doći 2024. godine uz prinose od 6,2 posto. Kamata je nešto niža nego što su domaći analitičari očekivali, s obzirom na to da su procijenili da će država morati investitorima platiti i do 6,5 posto kamate za prodaju dugoročne obveznice. Ipak, kamata koju ćemo platiti znatno je viša od one koju smo ugovorili na prethodnom izdanju 10-godišnje dolarske obveznice, vrijednom 1,5 milijardi dolara iz ožujka ove godine, kada je prinos iznosio 5,625 posto.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...