Početna - IZDVOJENO - Jubilarna 40. Balinjerada priredila pravi spektakl i privukla više od 12 tisuća gledatelja

Jubilarna 40. Balinjerada priredila pravi spektakl i privukla više od 12 tisuća gledatelja

Jubilarna, 40. Balinjerada održana je danas na glavnoj opatijskoj ulici uz više od dvanaest tisuća gledatelja koji su pratili „najluđu utrku na svijetu“ i bodrili natjecatelje od kojih su se mnogi „naglavačke“ spustili poznatom rutom od hotela Paris do Slatine. Oko 350 maskiranih natjecatelja „zajahalo“ je kariće čije se umijeće izrade i upravljanja u opatijskom kraju prenosi s generacije na generaciju.

Brojni gosti slavljeničkog izdanja

Slavljeničko izdanje manifestacije koja je zaštićena kao opatijski brend otvoreno je promenadnim nastupom Puhačkog orkestra Lovran i Opatijskih mažoretkinja, a prvi su se stazom spustili domaćini: gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin, „otac“ Balinjerade Duško Jeličić – Dule, direktorica Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić, zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Kristina Đukić, ravnatelj Thalassotherapije Opatija Viktor Peršić, ravnatelj Festivala Opatije Ernie Gigante Dešković kao i dragi gosti: glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb, Gordana Grandov, ravnateljica PJ Poslovanje HRT-a, gradonačelnik grada Rijeke Marko Filipović, Meštar Sandi, kraljica Riječkog Karnevala Maja Babin, Meštar Toni te voditelji hrvatskog izbora za Eurosong, koje se sinoć održalo u Opatiji, Mirko Fodor i Marko Tolja. Osim što su ispratili natjecatelje na startu, publiku su dobro nasmijali i zabavili voditelji Mario Lipovšek Battifiaca i Irena Grdinić u ulozi Đurđe i Franka iz planetarno popularne Casabiance.

Vrhunac Karnevala u Opatiji

– Tradicija kao što je Balinjerada, koja se već četiri desetljeća održava u Opatiji, svakako je veliko bogatstvo i brend našeg grada. Otkačena manifestacija u kojoj je sve dopušteno ponovo je pokazala veliku kreativnost sudionika, a „roštanje“ balinjera  obilježilo vrhunac Karnevala. Hvala svim sudionicima na entuzijazmu i sudjelovanju, a posebno onim najmlađima. Svakako hvala i publici na podršci. Impresivno je kako se tradicija prenosi i nastavlja, rekao je gradonačelnik Kirigin.

Uz „brzince“, odnosno natjecatelje u kategorijama Monopatini, Unjuli i Dvojki čiji je cilj bio spustiti se čim brže i atraktivnije niz stazu zatvorenu ogradama i osiguranu balama sijena i automobilskim gumama u stilu poznate automobilističke utrke na Preluku, posebna atrakcija bila su Merikanska vozila, maštovite i kreativne „kuće na balinjerama“, koje su se isticale originalnim maskama i zanimljivim „performansima“. Među „karićima“ su nagrađena tri najbrža natjecatelja, najbrže ženske sudionice, ali i najsporiji natjecatelj zvani „puž“, dok je kod Merikanskih vozila, osmišljenih „za lepo videt“, ključan bio „umjetnički dojam“.

Komisija koju su činili glavna urednica Lista Opatija Kristina Tubić, opatijska slikarica Eda Mihovilić te predstavnica tvrtke Katarina Line Anamaria Hauptfeld Schweitzer, odabrali su najatraktivnije „Merikane“, pa su nagrade ponijeli „Ikarski barkajoli“ u juniorskoj te „Drek ti budi“ s Grobnika u seniorskoj kategoriji, dok se titulom Miss Balinjerade ove godine okitio muški sudionik Tihomir Lučić. Nagrade najboljima osigurali su pokrovitelji Zlatarna Frederiko, Studio za masažu „Noa“ Opatija, Trattoria Mandrać i Katarina Line.

– Visoku obljetnicu Balinjerade proslavili smo doista u jedinstvenom stilu i duhu opatijske maškarane tradicije, uz velik broj gledatelja i sudionika. Balinjerada je prepoznatljiv brend Opatije i najoriginalnije karnevalsko događanje u Hrvatskoj kojim smo obilježili vrhunac Karnevala. No, to nije i kraj zbivanja u veljači, jer čekaju nas brojni programi vezani uz Valentinovo i „mjesec zaljubljenih“, poručila je direktorica opatijske Turističke zajednice Suzi Petričić.

Brojne karnevalske skupine prodefilirale su danas Opatijom: Lumber klub Opatija, Opatijke 90-60-90, Latarići Opatija, Ičićanske maškare, In Bambo Veritas i Pešekani iz Lovrana, Vavek parićani Matulji, Zijat, sost, tancat i pit iz Matulja, Kunpanija z Halubja… Program je nastavljen uz zabavu na Slatini i jedinstveno „trkačko“ natjecanje Kukalku, koja je tradicijsku Sinjsku alku prilagodila morskim i karnevalskim uvjetima.

Izvor: Grad Opatija

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...