Početna - IZDVOJENO - Kabare „Međuigre 0-24“ na 24. KKL-u
meduigre

Kabare „Međuigre 0-24“ na 24. KKL-u

Jedan od najzanimljivijih autora neviđene teatarske energije, Zijah Sokolović, nakon 1000. izvedbe kazališnog hita „Cabares Cabarei“, izvedenog 2011. na pozornici Crekvine opet se vraća u Kastav. U ulozi izvođača, redatelja i dramaturga na književno kritično satirični način komentirat će političke događaje i društvena stanja.

Kabare „Međuigre 0 – 24“ želi dodirnuti besmislenost i manjak logike čitavog ljudskog djelovanja sa sviješću da je čovjek uhvaćen u zamku civilizacije i usamljenosti, da mu je to prirodno stanje i da se to ne može izliječiti, ali se može ublažiti.

Teatar „Malih stvari“ Zijaha A. Sokolovića čiji je tematski sloj imenovao terminom „Međuigre 0 – 24“, jest svojevrsna vivisekcija dana, onog njegovog sloja u koji čovjek ne ulaže svoju svijest tokom njegovog proživljavanja, ili ga skriva od očiju drugih. Mogli bismo njegov teatar identificirati drugom formulacijom: to je „kronika dana“, ogledalo u kojem se ogledamo kao u kaleidoskopu i prepoznajemo se kao da se prvi put susrećemo sa sobom, vidimo se u onom sloju životnih ovještalosti kojima ispunjavamo taj dan, vidimo se kao u konkavnom ogledalu. I smijemo se. Smijemo se svome trivijalnom opredmećenju, onom svome dijelu koji se odvija između „krupnih“stvari, za koje vjerujemo da su te „krupne“ stvari pravo lice naših trajanja u vremenu, dok „međuigre“ prepuštamo vremenu da ga nosi sa sobom kao nepotreban talog, da bismo opet, sljedećeg dana, činili to isto i tako u beskraj. Te trenutke zaustavlja Zijah A. Sokolović u njihovom protoku, razvija ih u sekvence ili u motive, slaže ih u kronološki red, bez dramaturške parabole, održavajući ih u istoj ravni, ravnini priče u koju su, nekad, smiještani trenuci onih zbiljnih stvari kojima su naši preci pridavali specifično važenje za naše održanje. Zijah Sokolović je otklonio taj sloj životnih važenja, spustio svoju stvaralačku sondu za sloj ili dva dublje u našu zbilju i tamo, zapravo pronalazio ona značenja u kojima se zrcalilo ono istinski zbiljno kroz čije se paučinaste niti provlačimo i – trajemo.

Ulaznice za predstvu, koja će se održati nedjelju, 16. kolovoza na Crekvini, s početkom u 21:00, po cijeni od 50,00 kn mogu se nabaviti u Festivalskom uredu, Trg Matka Laginje 4, Kastav te na sljedećim prodajnim mjestima: Dallas Records, Splitska 2a, Rijeka, Dallas Records, Tkalčićeva 7, Zagreb, Foto Revija, Užarska 28, Rijeka, Ex libris, Riva Bouduli 3B, Rijeka, New Sound, Trg maršala Tita 2, Matulji te na www.mojekarte.hr.

U slučaju kiše predstava će se održati u Sportskoj dvorani Kastav, Stražnica 2, Kastav.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...