Početna - AUTOMOTO - Kako pripremiti auto za zimske uvjete?
foto: web

Kako pripremiti auto za zimske uvjete?

Ako ste i vi jedan od onih koji još nisu pripremili svoj auto za zimu, priznajte, vrijeme je da se pobrinete oko toga jer briga za auto je briga za vašu sigurnost, ali i sigurnost vaše obitelji i okoline.

Gužve u vulkanizerskim radionicama ovih dana pokazuju da je došao krajnji trenutak za sezonsku promjenu guma, ali i da većina vozača montiranje zimskih pneumatika obavljaju u zadnji tren. Ako još niste, svakako to obavite.

Ali, osim odgovarajućim guma krajnje je vrijeme da automobil pripremite za najhladniji dio godine jer su se jutarnje temperature počele spuštati prema ništici. Nemojte dopustiti da zbog nemara toga postanete svjesni tek kad zakasnite na posao zbog toga što niste uspjeli pokrenuti automobil.

Najčešće će to biti zbog neispravnog akumulatora koji je i prema statistikama HAK-ove službe pomoći na cesti jedan od najčešćih razloga otkazivanja starta motora. U većini slučajeva to se događa zbog nedovoljne razine elektrolita, no pravi razlog može biti i, primjerice, u alternatoru ili neispravnim kabelima. Provjera se preporučuje dva puta godišnje, a obavezna je provjera bar jednom – uoči zime.

Ipak, s obzirom na to da rijetki imaju potreban alat – ali i znanje – za provjeru svega što je potrebno preporučujemo posjet serviseru. To je najbolji način da izbjegnete živciranje, gubljenje vremena, ali i trošak kasnijeg popravka, koji je obično nekoliko puta veći od cijene preventivnog pregleda. Mnogi ovlašteni servisi trenutačno nude besplatne zimske preglede, kao i popuste za rezervne dijelove, pa nije loše ni to iskoristiti.

No, mnogo toga možete i sami učiniti. Primjerice, preporučuje se detaljno očistiti automobil. Dobro oprana stakla s unutrašnje strane povećavaju sigurnost vožnje. Nečista stakla uzrok su i jačeg rošenja i magljenja stakla.

Važno je napuniti posudu za tekućinu za pranje stakala sredstvom koje se ne smrzava do određene temperature. Tekućina koja “drži” do -15 stupnjeva Celzija trebala bi biti dovoljna. Zimi je dobro imati i sredstva za odleđivanje stakala i brave. Da se uslijed niskih temperatura vrata vašeg automobila ne bi “zalijepila”, premažite na vrijeme gumene površine adekvatnim sredstvom.

Zimi na mnogim vozilima stradaju i limeni dijelovi, pa bi eventualne pukotine i oštećenja laka trebalo sanirati prije zime jer zimski uvjeti mogu povećati starija oštećenja.

Zimski uvjeti na cesti traže od vozača da se pridržavaju određenih pravila u vezi upotrebe zimske opreme kako bi promet tekao bez poteškoća.

Ovo su neka od njih:

Obvezno testiranje akumulatora

Provjera akumulatora podrazumijeva vanjski pregled da se vidi je li akumulator čist i suh, a treba provjeriti i razinu elektrolita u ćelijama.

Provjerite ispravnost svih svjetala

Za zimskog računanja vremena svjetla su obvezna i danju (kazna 300 kuna) , pa provjerite ispravnost žarulja te svijetle li pravilno – ne previsoko ni prenisko.

Tekućina za stakla protiv smrzavanja

Ne zaboravite prije zimskih jutara s temperaturama ispod ništice na posebnu tekućinu za pranje vjetrobranskih stakala koja se ne ledi. Obvezna je i strugalica za led.

Provjera točke ledišta antifriza

Provjeriti stanje antifriza možete u svakom servisu, ali i sami pomoću posebnog uređaja. Prosječan vijek trajanja antifriza je dvije do tri godine.

I za kraj valja napomenuti da je u zimskim uvjetima vašem automobilu najpotrebniji strpljivi vozač koji će smanjiti brzinu jer samo tako možete izbjeći prometne nesreće. Treba izbjegavati pretjecanje, nagla kočenja ili iznenadne promjene smjera zbog kojih lako možete proklizati i izgubiti nadzor za volanom. Također, držanje većeg razmaka između automobila vas može spasiti od nesreća s obzirom na to da je na snijegu i ledu duži zaustavni put.

Bitno je naglasiti i da poštujete zakon kako ne biste ostali praznog novčanika.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...