Početna - IZDVOJENO - Kampanja “Za pokret”
Kampanja Za pokret

Kampanja “Za pokret”

Udruga osoba s mišićnom distrofijom PGŽ i Savez društava distrofičara Hrvatske, zajedno s udrugama članicama provodi Kampanju „Za pokret“ kojim žele ukazati na potrebu uvrštavanja uređaja za iskašljavanje na listu ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a. Riječ je o malom električnom uređaju, koji pomažući u disanju, olakšava čišćenje sekreta iz pluća.

Udruga osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije, u suradnji sa Savezom društava distrofičara Hrvatske – SDDH obilježava Europski tjedan mobilnosti koji se ove godine održava pod motom “Izaberi, promijeni, poveži”.  Tijekom održavanja Europskog tjedna mobilnosti, SDDH zajedno s udrugama članicama provodi Kampanju „Za pokret“.
Kampanja „Za pokret“ provedena je danas  i na riječkom Korzu. Cilj ove kampanje je predstavljanje uređaja za iskašljavanje s ciljem uvrštavanja istog na listu ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a. Uređaj za iskašljavanje je mali električni uređaj, koji pomažući u disanju, olakšava čišćenje sekreta iz pluća.

Uz ostale poteškoće kod neuromišićnih bolesti (NMB) dolazi i do progresivne slabosti mišića koji su neophodni za disanje i kašalj. Slabost mišića za disanje dovodi do poremećaja funkcije disanja koja se progresijom oboljenja pogoršava što dovodi do brojnih infekcija koje nastaju kao posljedica zaostajanja sekreta u plućima.

Kada osoba udiše, uređaj proizvodi pozitivni tlak kojim polagano upuhuje zrak u pluća i tako pomaže u njihovu širenju. Kada osoba izdiše uređaj stvara negativni tlak i usisnu silu koja izvlači zrak iz pluća. Brza i nagla izmjena tlaka stvara brzi izdisajni protok, te na taj način simulira prirodni kašalj čineći ga snažnijim i efikasnijim.
Uređaj za iskašljavanje od posebnog je značaja za vrijeme prehlade i pogoršanja stanja NMB, ali je također važan za svakodnevnu njegu dišnih putova. Uređaj pokreće sekret koji je zaostao u plućima i poboljšava čišćenje dišnih putova osobama čiji kašalj nije efikasan te tako doprinosi razvoju i rastu pluća kod djece i održavanju dišnih funkcija kod odraslih.

Uvrštavanjem ovog uređaja na listu pomagala HZZO-s uvelike bi se promijenila kvaliteta života osoba s mišićnom distrofijom.

Kampanju Za pokret podržali su i gradonačelnik Vojko Obersnel te pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat, voditeljica Ureda Rijeka zdravi grad Irena Deže Starčević  i Viša savjetnica za socijalnu skrb PGŽ Iva Josipović.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...