Početna - IZDVOJENO - Karamarko: Bojim se trenutka kad će nam gospodarski problemi postati problemi broj dva, a sigurnosni broj jedan
karamarko izjava 2
foto: HDZ

Karamarko: Bojim se trenutka kad će nam gospodarski problemi postati problemi broj dva, a sigurnosni broj jedan

Predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka novinari su, prije početka konzultacija koje je sazvao s HDZ-ovim europarlamentarcima vezano za sigurnosnu situaciju u Europi i migrantsku krizu, pitali je li Most nezavisnih lista odgovorio na njegov prijedlog da se u pregovore o podršci novoj vladi unese i poglavlje nacionalna sigurnost.

– Nisam dobio odgovor – kazao je.

– Bojim se trenutka, za koji se nadam da nikada neće doći, kada će nam gospodarski problemi postati problemi broj dva, a sigurnosni  broj jedan. Volio bih da se to nikada ne dogodi – rekao je Karamarko novinarima ispred središnjice HDZ-a.

Karamarko je rekao i da je konzultacije s eurozastupnicima sazvao kako bi, nakon terorističkih napada, “vidjeli što se događa i kako će dalje”.

Eurozastupnik Andrej Plenković najavio je kako će se o terorističkom napadu u Parizu, pojačanoj sigurnosnoj, obavještajnoj i pravosudnoj suradnji među zemljama članicama EU i o izbjegličkoj krizi raspravljati u Europskom parlamentu.

– Dobro je da se prije toga obave konzultacije u stranci – dodao je.

Plenković smatra kako sada nema razloga podleći nekoj panici.

– Vodimo računa da je za terorističke napade u Parizu odgovoran niz ljudi koji su živjeli u Bruxellesu u četvrti Molenbeek, a belgijski premijer Charles Michel donio je paket od 18 mjera, nova financijska sredstva i čitav niz aktivnosti koje trebaju podići razinu sigurnosti u Belgiji – istaknuo je.

Normalnim drži da su zemlje nakon terorističkih napada podigle sigurnost na najvišu razinu, a posebno Belgija, u kojoj su sjedišta europskih institucija.

Navevši da će se na konzultacijama razgovarati i o izbjegličkoj krizi, Plenković je podsjetio kako se zalaže da se pristup izbjegličko-imigranstkoj krizi zasniva na tri načela.

– Prvo je načelo ljudskog digniteta, solidarnosti i pomoći onima koji bježe iz Sirije i drugih zemalja opterećenih ratom. Drugi je poštivanje nacionalnih propisa, europske pravne stečevine i međunarodnog prava te vođenje računa o sigurnosti državljana Europske unije. To znači adekvatnu registraciju i sigurnosnu provjeru svih koji dolaze na teritorij Unije – kazao je Plenković.

Plenković je naglasio i da se zalaže za to da migracijski tijek bude kontroliran, za punu koordinaciju između svih država na mediteransko-balkanskoj ruti te za kontroliran zajednički europski pristup rješenju izbjegličke krize.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...