Početna - IZDVOJENO - Karamarko će zastupnicima, ministrima i sebi rezati plaću do 30%
PXL_031015_11793351
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Karamarko će zastupnicima, ministrima i sebi rezati plaću do 30%

U vrhu HDZ-a potvrdili su kako će predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, postane li premijer, prvi potez biti rezanje plaća saborskim zastupnicima, ministrima i sebi za 25-30 posto, piše Večernji.

Iako se tom mjerom neće ostvariti znatne uštede, na godišnjoj razini oko 27,21 milijun kuna kada se za 30 posto umanje godišnji iznosi za saborske i ministarske plaće (u to nisu uračunati dodaci na saborske i ministarske plaće), radi se ipak o snažnoj poruci. U provođenju potrebnih reformi koja podrazumijevanju određena rezanja, nova Vlada time će, najlegitimnije, provesti rezove na vlastitim plaćama.

Kada se uzme u obzir odgovornost ministarske i premijerske dužnosti, onda prosječna plaća od 18000 kuna i nije prevelika. Međutim, prosječan čovjek u Hrvatskoj ipak ima drugačiji dojam.

Saborski zastupnici u javnosti su percipirani kao stranačka mašinerija koja po stranačkom nalogu u parlamentu diže ruke, a pri tome ne dolazi baš redovito na posao.

Osim prosječne plaće od 16 tisuća kuna, saborski zastupnici dobivaju i paušal od 1.500 kuna za tekuće troškove, primaju i naknadu za odvojeni život, imaju i plaćen podstanarski stan ako ne žive u Zagrebu, naknadu za prijevoz i druge pogodnosti.

Karamarko je, doznaje Večernji, na zatvorenim stranačkim sastancima tumačio kako se plaće političkoj eliti mogu vratiti na staro tek kada s otvore radna mjesta i povećaju plaće radnicima.

Budući da se u HDZ-u, kao i u ostalim strankama uoči sastavljanja lista, koje HDZ predstavlja u ponedjeljak, stvorila jagma za izglednim pozicijama za Sabor, Karamarko je HDZ-ovcima poručio da ih čeka naporan posao, odricanje i mala plaća.

Otvoreno je rekao da se moraju približiti prosječnom građaninu Hrvatske i da neće dopustiti da glume političku elitu.

Karamarkovo kresanje plaća saborskim zastupnicima, ministrima i sebi, kao premijeru, ne podrazumijeva smanjenje plaća u državnoj upravi. Predsjednik HDZ-a svojem je članstvu poručio da političku elitu treba svesti u realne okvire da bis e zajednički došlo do novih iskoraka i promjena koje su hrvatskom gospodarstvu neophodne.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...