Početna - IZDVOJENO - Karamarko: Pozivamo na konsenzus oko rješavanja najbitnijih gospodarskih problema – Hrvatskoj je potrebno zajedništvo
karamarko pantovcak
foto: HDZ

Karamarko: Pozivamo na konsenzus oko rješavanja najbitnijih gospodarskih problema – Hrvatskoj je potrebno zajedništvo

Predsjednik Tomislav Karamarko  je u ponedjeljak nakon sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća u Hotelu Panorama – odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, potrebu konsenzusa i zajedništva oko najbitnijih rješenja za teško stanje u gospodarstvu, nastavak razgovora s Mostom, otvorenost Domoljubne koalicije za sve prijedloge i rješenja…

U nastavku donosimo ključne poruke:

O KONSENZUSU

Na zaključcima još uvijek radimo – sjednica se nastavlja večeras u stranci kada ćemo formulirati zaključke. Mogu vam reći o duhu tih zaključaka – pozivamo dalje na suradnju i razgovore. Mi smo za zajedništvo – kao što smo prije šest mjeseci pozivali SDP da razgovaramo o krucijalnim problemima ovog društva i, prvenstveno, hrvatskog gospodarstva, tako i danas pozivamo na razgovore o svemu. Što se tiče konkretnih upita gospode iz Mosta – dakle prvo pitanje je bilo tripartitna vlada – to je sad već passe s obzirom na odluke Glavnog odbora SDP-a, g. Milanovića i njegovih izjava. Vrlo neprikladnih izjava. Pozivamo na daljnje razgovore kolege iz Mosta i ako s njima formiramo koaliciju i saborsku većinu – Hrvatskoj će biti potreban konsenzus oko nekih krucijalnih problema. A to uključuju i ovu treću stranu – prema tome, mi smo potpuno otvoreni. Ponavljam – i podcrtavam pet puta – zajedništvo je danas Hrvatskoj najpotrebnije.

O NASTAVKU RAZGOVORA

Pitate me za „tripartitnu vladu“? O tome sad nemoguće pričati, opet jedno hipotetsko pitanje – SDP je odbio. Idemo vidjeti kako naći rješenje i izvući se iz ove situacije. A da sve tri strane surađuju. Tripartitna vlada ne, ali neki drugi oblici suradnje – u svakom slučaju da. A to će vrijeme pokazati. Sve ono što je korisno za Hrvatsku – mi ćemo napraviti. Imamo svoje preferencije, neke svoje i zahtjeve u tim razgovorima, ali, ponovit ću, mi smo otvoreni za sve. Večeras će to biti uobličeno i pisanim putem – nastavljamo razgovore.

O SABORSKOJ VEĆINI

Mi uopće ne pričamo o imenima. Pokušavam principijelno postaviti stvar. A princip je sljedeći: dakle, o svemu možemo razgovarati. To sam rekao i u Esplanadi – da svetih imena nema, nedodirljivih imena nema. Nastojat ćemo realizirati sve naše zahtjeve, što više naših težnji, s obzirom da smo mi pobjednička stranka. Ali, sve je na stolu. Dakle, kada govorite „nestranački premijer“ – može biti razgovora i o takvoj soluciji. Zašto? Jer cijelo vrijeme govorim o paketu o kojem treba razgovarati – formiranje saborske većina i saborskih tijela. A kako ćemo saborska tijela uopće izabrati i funkcionirati kada nemamo konstituiran parlament u ovom momentu. Kada se oko toga dogovorimo – o svemu drugom može biti riječi.

O OTVORENOSTI I UKLJUČIVOSTI

Pitate me za Milanovićevu izjavu „da ni s Mostom nemamo većinu“? Mi smo otvoreni – nismo isključivi. Čuli ste ton u subotu, a čujete ovaj ton u ovom momentu. Zoran Milanović je postao sinonim za jedan dio iracionalnog govora – koji nema veze sa stvarnošću – i doista ne znam zašto bi on bio relevantan i takva jedna njegova izjava.

O POTPORI ZASTUPNIKA

Dogovaramo s Mostom, a ako dogovorimo – bit će više od 80 potpisa.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...