Početna - IZDVOJENO - Kasparov u Puli odigrao simultanku na 19 ploča, najviše muka mu zadala 13-ogodišnja Riječanka
šah

Kasparov u Puli odigrao simultanku na 19 ploča, najviše muka mu zadala 13-ogodišnja Riječanka

Iako je kiša prebacila program iz Arene u Dom hrvatskih branitelja, šahovska simultanka jednog od najvećih igrača ove igre, svjetske legende Gari Kasparova protiv osoba iz javnog života, izazvala je u srijedu velik interes Puljana, ali i gostiju. Kasparov, koji posjeduje i hrvatsku putovnicu, nakon 20 godina vratio se u Istru promovirajući šahovske vještine koje želi prenijeti na mlade.

Prvi put u povijesti šaha diljem svijeta mogao se pratiti livestreaming prijenos, a samu simultanku u Domu branitelja pratili su stručni komentari na hrvatskom i engleskom jeziku. Šahovsku simultanku Kasparov je odigrao na 19 ploča, a protivnici su mu bili bivši hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović, istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić, ministar branitelja Predrag Matić, zamjenik ministra turizma Daglas Koraca, američki ulagač u NK Istru 1961 Michael Glover, ravnatelj Arheološkog muzeja Darko Komšo i glazbenik Bruno Krajcar. Krajcar i Komšo su prvi poraženi protivnici Kasparova. Intencija organizatora bila je pružiti  prigodu i za dvoje pulskih turista Belgijanca Floreela Neytsa i osmogodišnjeg Moskovljanina Ivana Osipenka. Najmlađi protivnik bio je sedam i pol godišnji Boorna Franc iz Samobora.

Dakle, od javnih ličnosti najbolje su se protiv šahovske legende držali bivši predsjednik Josipović te posebno pulski gradonačelnik Miletić, a buduće svjetske karijere najavili su pulske šahovske nade 11-godišnji Frano Rajković i njegov vršnjak Dino Lovrić te jedina dama u jučerašnjoj simultanki 13-godišnja Riječanka Anamarija Radiković, koja je ostala posljednji protivnik Kasparovu.

Posljednji put partiju u sklopu ovakve simultanke Kasparov je izgubio daleke 2001. godine.

Domaćin ovog neobičnog susreta bio je Grad Pula, dok je organizator simultanke Šahovski klub “e4”, a sav prihod od događaja uplatit će se u Zakladu za razvoj šaha i provedbu programa “Šah u školu”, kojeg je podržalo resorno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, te će se šah uvesti u sve hrvatske osnovne škole. Naime, znanstveno je dokazano da šah ima koristan učinak na razvoj mlađih uzrasta, a u ovoj humanitarnoj akciji potiče se mlade da igraju šah kao i mnoge poznate ličnosti. Projekt se i inače provodi po modelu europske zaklade Kasparova, a kakav je efekt najbolje potvrđuje da je rezultirao prijavom preko tisuću učenika osnovnih škola samo u Zagrebu

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...