Početna - IZDVOJENO - Kastavac mjeseca listopada – Stipan Orčić
kastavac mjeseca

Kastavac mjeseca listopada – Stipan Orčić

Stipan Orčić počeo se baviti inovacijama još 1977. godine, kada je dobio i prvo priznanje, Srebrnu plaketu za Model rashladnika ulja za brodski motor, na izložbi tehničkih unapređenja i noviteta – Rast Yu.

Od tada je proputovao pola svijeta, izlagao inovacije na brojnim izložbama, a pritom osvojio i mnoštvo priznanja i medalja. Jedino razdoblje kada je uzeo predah od inovacija bilo je razdoblje Domovinskog rata, čije je Spomenice ponosan vlasnik. Kada se opet počeo baviti svojim idejama na poziv kolega, odlučio je patentirati većinu, tako da sada posjeduje Patente za preko dvadeset izuma, uključujući Kuću od gumirane konstrukcije, Aparat za palačinke, Gumu sa ugrađenim grijačem za cestovna vozila, Hodalicu po vodi, Cipelu sa grijačem, Posudu za kuhanje s miješalicom i Ogledalo s pokretnim zaslonom. Za neke je projekte angažirao i suprugu te su zajedno zadivili žiri Internacionalne izložbe ženskih inovacija u Južnoj Koreji. S vremenom je stekao ugled u inovatorskim krugovima i sklopio brojna prijateljstva te postaje redoviti recenzent u izboru za Najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji, NTI 2015., u organizaciji Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. S obzirom da za brojna priznanja više nema mjesta ni na zidu u radnoj sobi, nabrojat ćemo samo par ovogodišnjih. Nerijetko mu organizatori izložbi plaćaju troškove putovanja pa je tako na poziv Kluba inovatora Španjolske izlagao tri svoje inovacije: Bežični prijenos el. energije, Uređaj za ultrazvučno tretiranje zemljišta i Posudu za kuhanje sa miješalicom. Za ukupni doprinos inovatorstvu, inovacije su nagrađene Diplomom i Zlatnom medaljom ”Club de Inventores Españoles”.

U listopadu je učestvovao u međunarodnoj izložbi inovacija XI International Salon of Inventions and New Technologies “New Time” u Rusiji. Prezentirao je tri inovacije koje su od međunarodnog stručnog ocjenjivačkog žirija nagrađene sa dvije Zlatne medalje (Bežični prijenos el. energije i Posuda za kuhanje sa miješalicom) te Srebrnom medaljom (Pekač palačinki). Na izložbi su bili prisutni inovatori iz 22 zemlje (Azerbejđžan, Alžir, Armenija, Bjelorusija, Grčka…) s oko 600 inovacija, a Orčić je bio jedini predstavnik Hrvatske. Uspješan je i na nacionalnoj razini. Na ovogodišnjem 40. hrvatskom salonu inovacija INOVA 2015 i 11. izložbi inovacija, prototipova i studenskih poslovnih planova BUDI UZOR osvojio je Zlatnu i Srebrnu medalju.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...