Početna - GASTRO KUTAK - Kastavci su očuvali svoju tradiciju i u najtežim vremenima

Kastavci su očuvali svoju tradiciju i u najtežim vremenima

Bela nedeja ove godine nije se održala u svome klasičnom obliku zbog izostanka odobrenja Stožera civilne zaštite PGŽ. Međutim unatoč svemu Kastavci se ne daju i Bela nedeja je ipak održana u znatno reduciranom obliku. Izostale su ogromne gužve koje iz godine u godinu okupiraju Kastav prvoga listopadskog vikenda.

Limena glazba Spinčići u podne je prodefilirala centrom Kastva, a nije izostao tradicionalni “Pozdrav Beloj nedeji“. U čast velikog skladatelja Ivana Matetića Ronjgova održan je koncert „Draga nam je zemja“ nastupili su vokalni sastavi s područja Kastva pod vodstvom Saše Matovine.

Povodom održavanja reducirane Bele nedeje oglasio se na Facebooku gradonačelnik Kastva Matej Mostarac koji je poručio:

„Zaista smo napravili sve da održimo Belu nedeju i u ovoj, nesretnoj, 2020. godini. Organizacija je bila još teža i zahtjevnija nego proteklih godina no želja je bila jača. Igrali smo pošteno do kraja i morali smo se obratiti Stožeru civilne zaštite PGŽ-a čija je suglasnost potrebna kada se očekuje više od 1000 posjetitelja u danu.

Na Beloj nedeji bi sigurno bilo više ljudi unatoč pandemiji, unatoč kiši, unatoč upozorenjima. Nadležni su odlučili odbiti suglasnost i Bela nedeja se neće održati na veliku žalost svih nas koji smo bili spremni napraviti apsolutno sve da se tradicija nastavi i ne ugrozi zdravlje posjetitelja.

Proteklih dana bili smo pod velikim pritiskom dvije potpuno suprotstavljene struje. S jedne strane grupa stanara koja je potpisivala peticiju protiv održavanja Bele nedeje u staroj jezgri, a s druge strane oni koji se nisu mogli pomiriti s reduciranim programom i htjeli su da se manifestacija održi „bez kočnica“. Očito je i sve to utjecalo na konačnu odluku Stožera iako mi ne bi ni krenuli u organizaciju da nismo imali odobrenja.

Kastavci se ne predaju tako lako pa vjerujem da će svatko na svoj način proslaviti ovu Belu nedeju sa željom da se više ne ponovi ništa slično što može ugroziti najveći kastavski blagdan“.

Čestitamo građanima Kastva koji su unatoč svemu uspjeli sačuvati tradiciju i u najtežim vremenima.

Preuzeto s: Rivijera News

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Održan 11. ribolovni kup za kadete “Mića Žajica”

Jučer se u Lovranu održao ribolovni kadetski kup “Mića Žajica”. Po odličnom vremenu natjecateljka Karin Sušanj ulovila je i  lumbraku od ...