Početna - GOSPODARSTVO - Kastvu potpora od 373 tisuće kuna za edukaciju o održivom gospodarenju otpada
kastav (1)

Kastvu potpora od 373 tisuće kuna za edukaciju o održivom gospodarenju otpada

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je 8. kolovoza 2018.g. donijelo odluku kojom se  projektu „Kastav – grad sa stavom prema otpadu“ dodjeljuju sredstva EU u iznosu od 373.806,38 kn.

Grad Kastav se 16. svibnja 2018. prijavio na Poziv za provedbu Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Specifični cilj 6 i 1 – Smanjena količina otpada koji se odlaže na odlagališta.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 439.772,26 kn, te će se njime financirati razne izobrazno-informativne aktivnosti koje su sastavni dio Plana gospodarenja otpadom Grada Kastva za razdoblje od 2017. godine do 2022. godine. Projektom je definirana provedba 11 aktivnosti u više ponavljajućih ciklusa tijekom 20 mjeseci, – dijelit će se letci, vodiči,  postavljat će se plakati, emitirat će se radijske emisije te spotovi, održavat će se javne tribine i radionice za predškolsku i školsku djecu te umirovljenike, održavat će se natjecanja u školi, djeci će se podijeliti edukativne bojanke i didaktičke igračke – slagalice te će se u tiskanim medijima objavljivati oglasi na temu gospodarenja otpadom.

Izobrazno – informativnim aktivnostima želi se građane Grada Kastva informirati i educirati o razlozima prelaska na kružno gospodarstvo i ulozi gospodarenja otpadom, objasniti im prednost novog sustava gospodarenja otpadom te zašto je takav način gospodarenja održiv.  Želi se osvijestiti građane o njihovoj ulozi, važnosti njihovog odgovornog postupanja s komunalnim otpadom kao i važnosti promjene njihovih dosadašnjih navika. Poseban naglasak se stavlja na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta s ciljem smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagališta.

Provedbom aktivnosti doprinijet će se pozitivnim promjenama u sustavu gospodarenja otpadom na području Grada Kastva.

Grada Kastav je i sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao Ugovor o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u vrijednosti od 1.568.603,36 kn.

Nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada sufinancirat će kroz Operativni program „Konkurentnosti i kohezija 2014.-2020.“ u visini 85%, a preostala sredstva će osigurati Grad Kastav u  proračunu.

Sukladno iskazu interesa i odobrenim sredstvima nabavit će se:

  • Spremnici za papir/karton od 120 litara – 597 komada i od 240 litara – 1600 komada
  • Spremnici za plastiku od 120 litara – 597 komada i od 240 litara – 1600 komada
  • Komposteri do 300 litara- 1641 komad
Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Isidora Rajković nova predsjednica IDS-a Opatije

Opatijski IDS ima novo vodstvo Na izbornoj skupštini opatijskog IDS-a Izidora Rajković postala je nova predsjednica opatijske podružnice. Novoizabranoj predsjednici ...