Početna - IZDVOJENO - Katedrala Notre Dame gori u požaru: urušili se zvonik i krovište!
Sparks fill the air as Paris Fire brigade members spray water to extinguish flames as the Notre Dame Cathedral burns in Paris, France, April 15, 2019. REUTERS/Philippe Wojazer

Katedrala Notre Dame gori u požaru: urušili se zvonik i krovište!

Parišku katedralu Notre Dame zahvatio je veliki požar u ponedjeljak u kojemu se urušilo krovište i toranj te znamenitosti, što je užasan gubitak za grad, Francusku, ali i svijet, a kako se sada čini, katedrala se neće moći spasiti.

Andre Finot, glasnogovornik katedrale kazao je kako ‘čitava katedrala gori’ i kako ‘ništa neće od nje ostati’, javlja BBC.

Glasnogovornik pariških vatrogasaca na Twitteru je objasnio zašto nisu koristili kanadere.

“Sve raspoložive snage su na terenu osim kanadera. Da smo njih odlučili koristiti to bi dovelo do urušavanja cjelokupne strukture katedrale”, napisao je.

Vatra koja se širi iznimno brzo, zahvatila je krovište gotičke katedrale, rekli su vatrogasci. Buknula je jučer oko 16.50 sati na skelama krovišta, da bi se početkom večeri srušio toranj visok 93 metra.

Veći dio krova katedrale koji se prostirao na 100 metara progutala je vatra već u prvih sat vremena požara.

“Zapravo je cijelo krovište nestalo. Ne vidim nade za zgradu”, rekao je očevidac Jacek Poltorak gledajući požar s balkona na petom katu zgrade udaljene dva bloka od južne fasade srednjovjekovne katedrale, jedne od najposjećenijih znamenitosti u Francuskoj.

“Unutar katedrale se nalazi mnoštvo umjetničkih djela (…) ovo je istinska tragedija”, rekla je novinarima na mjestu događaja gradonačelnica Hidalgo.

Nitko nije ozlijeđen u požaru, rekao je državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Laurent Nunez.

Policija poziva građane da izbjegavaju područje oko katedrale i olakšaju prolazak hitnih službi. Susjedne zgrade su evakuirane.

Parišku tragediju prati i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Na twitteru je objavila:

“Potresna slika jednog od simbola kršćanstva i europske kulture u ognju rastužila je cijeli svijet. U mislima smo s građanima Pariza i Francuske koji će, uvjerena sam, nastaviti obnovu i vratiti katedrali Notre Dame njezin veličanstven izgled”, napisala je hrvatska predsjednica na Twitteru.

O požaru katedrale oglasio se i američki predsjednik Donald Trump.

“Grozno je gledati ogromni požar u katedrali Notre-Dame. Možda bi kanaderi mogli korisiti, mora se brzo djelovati”, napisao je Trump na Twitteru.

Uzroci incidenta za sada nisu poznati.

Emmanuel Macron otkazao je planirani govor naciji u svjetlu strašnog požara, kazao je dužnosnik predsjedničkog ureda u Elizejskog palači.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Uskoro asfaltiranje prve dionice ceste u Žegotima

Dogovoreno je da će se završni sloj asfalta duž cijele dionice staviti odjednom što znači da će cesta biti zatvorena ...