Početna - IZDVOJENO - Kazna za ispijanje alkohola na javnom mjestu
Foto:wwwlabin.com

Kazna za ispijanje alkohola na javnom mjestu

Piješ? Plati 500 kuna!

Maloljetničko konzumiranje alkohola na javnim površinama,  postala je redovita pojava. Istraživanja su dokazala,  da je dobna granica kada maloljetnici počinju konzumirati alkohol sve niža,  a pojavio se i trend namjernog opijanja. Nesnalaženje u socijalnom ponašanju,  je samo jedan od “učinaka” konzuma alkohola.  U doba vikenda,  gradski  parkovi,  trgovi,  gatovi i javna parkirališta pretvaraju se u  okupljališta mladih, koje nerijetko viđamo sa plastčnim bocama u kojima se nalaze alkoholna pića. Posljedica takvih okupljanja su , izuzev očitog štete po zdravlje konzumenata  i onečišćene  javne površine  pretrpane ostacima stakla, plastike i ostale ambalaže, kao i oštećena ili uništena gradska i druga imovina za čije održavanje, čišćenje i sanaciju se potom izdvajaju znatna sredstva.

To je ponukalo gradonačelnika  Vojka  Obersnela da  predloži  Gradskom vijeću izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu prema kojima je konzumiranje alkohola na javnim površinama postalo prekršaj koji će se kažnjavati s 500 kuna, a za provedbu ove mjere bit će zaduženo komunalno redarstvo u suradnji s policijom jer komunalni redari nemaju zakonsko pravo legitimirati građane.  Prekršajna odredba odnosit će se na sve građane, bez obzira na dob.

Na licu mjesta plaćanje pola iznosa

Protiv maloljetnih počinitelja prekršaja ne može izdati obvezni prekršajni nalog, ali se mogu poduzeti druge odgovarajuće mjere, kao što je optužni prijedlog

Gradska odluka o komunalnom redu usklađena je sa zakonima kada je riječ o plaćanju kazni na način da će oni koji odluče na licu mjesta platiti prekršajnu kaznu platiti 50 posto iznosa, kao i oni koji to naprave u roku od tri dana. Na taj je način gradski akt usklađen s Prekršajnim zakonom.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...