Početna - IZDVOJENO - KBC Rijeka: prvi uređaj za komunikaciju pogledom u Hrvatskoj
tobii

KBC Rijeka: prvi uređaj za komunikaciju pogledom u Hrvatskoj

Klinički bolnički centar u Rijeci je prva bolnica u Hrvatskoj koja je nabavila uređaj za komunikaciju pogledom. Tobii “govori” umjesto pacijenata koji to ne mogu i omogućava im komunikaciju s okolinom.

Uređaj za komunikaciju pogledom namijenjen je najtežim bolesnicima u jedinicama intenzivne njege, onima koji pate od afazije, multiple skleroze te bolesnicima koji se opravljaju od moždanog udara i imaju teškoće u komunikaciji s okolinom i bolničkim osobljem, pa uređaj “govori” umjesto njih.

Sofisticirani aparat švedske tvrtke Tobii Dynavox, vodeće u svijetu za proizvodnju asistivne tehnologije upravljane pogledom, izgleda poput prenosivog računala. Olakšava i ubrzava liječenje, jer pomaže boljem razumijevanju potreba pacijenata koji zbog teškog zdravstvenog stanja ne mogu govoriti.

Tobii stoji 106.260 kuna, a u instalaciju opreme uključeni su Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci i tvrtka E-Glas što djeluje pri sveučilišnom Znanstveno-tehnologijskom parku. Projekt su zajednički ostvarili riječki Medicinski fakultet, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Tehnički i Fakultet zdravstvenih studija te Dom zdravlja PGŽ-a.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za prodaju nekretnina u vlasništvu Općine Lovran prikupljanjem pismenih ponuda

Natječaj za prodaju nekretnina možete pogledati OVDJE.