Početna - IZDVOJENO - Kićenje božićnog drvca, post i odlazak na polnoćku
Božićni darovi
Foto: web

Kićenje božićnog drvca, post i odlazak na polnoćku

U mnogim domovima diljem zemlje i svijeta u tijeku su posljednje pripreme za blagdan Božića.

Božić je najomiljeniji kršćanski blagdan u Hrvata, iako mnogi zaboravljaju njegovu stvarnu bit, jedinstvenu posebnost, da je to proslava rođenja Isusa Krista. Božić danas, u svijetu sve više simbolizira masovnu potrošnju, pretjerivanje i natjecanje u smislu, tko će više pojesti, tko će više potrošiti ili čiji će bor više sjajiti odnosno čija će djeca skuplje poklone dobiti pod bor.

Umjesto da se obitelji okupljaju u crkvi, u molitvi i u pjesmi, nerijetko se vrijeme Adventa iskorištava za ludovanje po trgovačkim centrima gdje se stvara nevjerojatno bezdušno stanje u kojem se ovo divno vrijeme ljubavi, zajedništva i molitve pretvara u nekršćansko ludilo.

Dok je prije bilo nevažno što će se naći na blagdanskom stolu, jer su ljudi cijenili i zahvaljivali za bilo što, danas se dižu krediti da bi se pokrila blagdanska košarica koja mora biti dupkom puna raznim delicijama i skupim dekoracijama.

A Isus? Gdje je on u toj priči?

Zaboravljen na nekoj polici dućana ili pak skriven u prosjaku ispred tog istog dućana kojeg ćemo najčešće zaobići. Jer, ne uklapa se on u tu našu idiličnu priču obiteljskog potrošačkog ludila.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...