Početna - IZDVOJENO - Kino Mediteran u Kastvu
kkl

Kino Mediteran u Kastvu

Drugu godinu za redom, Kastafsko kulturno leto ostvaruje suradnju s Kinom Mediteran, putujućim kinom u organizaciji Festivala mediteranskog filma Split, čiji je glavni cilj vraćanje kino repertoara u manje gradove diljem Hrvatske gdje su kina odavno zatvorena ili ne postoje.

Projekt se u 6 gradova održava kroz cijelu godinu, a u ostalim gradovima domaćinima u ljetnim mjesecima. Dugoročni cilj projekta je da se što više gradova pridruži cjelogodišnjoj mreži kina. Kino Mediteran publici nudi uvid u filmove europske i svjetske kinematografije, a važnije od svega otvara im kino vrata barem na nekoliko dana. Ove godine u Kastvu na filmskom platnu pozornice Crekvina igrat će tri dugometražna europska filma te tri kratkometražna domaća uratka.

Kino Mediteran organiziran je uz potporu lokalnih partnera, Kreativne Europe, Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Program ovogodišnjeg Kina Mediteran na Crekvini, Kastav:

5.8.2015., srijeda, 21:00, Crekvina

Vrilo
Ivan Šušnjar, 2014., 3′

Na otoku Braču, u Supetru, svako popodne vruće ljetne sezone ispunjeno je rutinom umirovljenih žena. Čakula i tombola njihove su glavne zanimacije, a žene koje je igraju prikazuju njenu čar i ritualnost u ovom filmu.

Divlje priče
Damián Szifrón, Argentina, 2014, 122′, Crna komedija

Inženjer za rušenje građevina, kuhar i konobarica u zabačenom restoranu pokraj puta, nonšalantni biznismen u neprijateljskoj zemlji, tek vjenčani par na raskošnom vjenčanju i milijunaš koji uživa u prijateljskim odnosima s porodicom i uposlenicima. Upoznajte protagoniste šest priča scenarista i reditelja Damiána Szifróna, obične ljude s običnim životima poput naših. Sve dok uobičajena situacija – sitna nepravda s kakvom se ljudi širom svijeta svakodnevno susreću – ne izbriše masku običnosti s njihovih lica. Živci pucaju, a granice pristojnog ponašanja se pomjeraju brzinom kretanja pobješnjele životinje. Ova kompilacija crnohumornih priča opisuje šest vrsta osvete i odluke za koje se s pravom može posumnjati da prkose zdravom razumu.

6.8.2015., četvrtak, 21:00, Crekvina

Medo Mali
Igor Jelinović, 2015. 20′

Medo Mali živi s mamom. Kao svaka mama, i njegova je zabrinuta za njega. Smišlja način kako da mu pomogne.

Lekcija
Kristina Grozeva & Petar Valchanov, Bugarska-Grčka, 2014, 105′, Drama

U bugarskom gradiću mlada učiteljica Nadežda u razredu traži lopova kako bi ga podučila razlici između dobra i zla. Ali kad ostane dužna lihvarima, može li sama pronaći pravi put? Nadežda je profesorica engleskog u srednjoj školi blizu Sofije. Šokirana informacijom o krađi koju je počinio netko od njenih učenika, odlučuje pronaći krivca i kazniti ga. Dok se raspliće ova situacija u školi, njezin privatni život se drastično mijenja. Odvjetnik je obavještava kako će joj banka oduzeti kuću i staviti je na aukciju jer nije plaćala hipoteku. Odluči kako neće prezati ni pred čim u namjeri da se riješi duga i zadrži kuću prije nego postane prekasno. Kada se njezin privatni i profesionalni život preklope, zaboravlja na sve lekcije kojima je podučavala svoje učenike.

7.8.2015., petak, 21:00, Crekvina

Lako pokojnima
Matea Šarić, 2015., 20′

Ive zarađuje čisteći i ukrašavajući grobove pokojnika čije obitelji i potomci žive u inozemstvu. Grobove uređuje, međutim, samo kada zna da će obitelj doći. Sve se zakomplicira kad se na groblju nađe član obitelji pokojnice kojeg Ive tad nije očekivao…

Van sebe
Ole Giæver, Norveška, 2014, 80′, Drama-Komedija

Ole Giæver, redatelj, scenarist i glavni glumac u svom filmu Van sebe kreće na čudan i duhovit put. Martin je na rubu krize srednjih godina. Nakon dosadnog radnog dana ispunjenog sanjarenjima, Martin odluči spakirati ruksak i otići u prirodu. Ali čeka ga mirna i na trenutke opasna avantura, jer koliko god zabavno bilo trčati gol po divljini, uvijek možete naletjeti na strance u neočekivanim trenucima. Bez cenzure, egzistencijalan i duhovit, ovo je film o tome što znači biti ljudsko biće i o svemu što nas pokreće i muči.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...