Početna - IZDVOJENO - Kiša uništila zgrade Ginekologije i Transfuziologije KBC-a Rijeka, premješteno13 majki s novorođenčadi
Rječina
screenshot: Youtube

Kiša uništila zgrade Ginekologije i Transfuziologije KBC-a Rijeka, premješteno13 majki s novorođenčadi

Iznimno velika količina kiše poplavila je odjel riječke Ginekologije gdje se u tom trenutku nalazilo 13 majki s novorođenčadi, naime krov nije podnio toliku količinu padalina.

Mame i bebe su na sigurnom, premještene na kat ispod. Strop se počeo urušavati u petak, a svake minute bilo je sve gore. Na Ginekologiji su uništene instalacije, a voda je natopila sobe.

“Mi u ovom trenutku ne možemo koristiti bolesničke sobe i ne možemo koristiti ambulante. Ambulante za pregled djece i ambulante za pregled majki.  Mislim da majkama i djeci neće ništa nedostajati, mi smo ih opskrbili i neće utjecati ništa na njihovo liječenje”, izjavila je Branka Lučić, glavna sestra Klinike za Ginekologiju.

Uz ginekologiju, koja je najnovija zgrada riječkog KBC-a, a izgrađena je prije više od 30 godina, krov je propustio i na odjelu za transfuzijsku medicinu, gdje se čuvaju zalihe krvi. Na Transfuziologiji je stradao prostor za proizvodnju transfuzijskih pripravaka i svi laboratoriji za testiranje krvi darivatelja. Sva uzeta krv sada se šalje u Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu u Zagrebu. Svi aparati su, kao i na Ginekologiji, zbog opasnosti od kratkog spoja odmah isključeni. No, pitanje je rade li.

“Mi se nadamo da aparati nisu stradali, čak ne možemo tvrditi to u ovom trenutku, jer smo odmah isključili sve iz struje, međutim prostori sada ne zadovoljavaju zakonsku regulativu. Mi moramo raditi u vrlo čistim, da ne kažem, polusterilnim uvjetima. Dakle, mi sad apsolutno nemamo uvjete za odvijanje radnih procesa”, kaže Sanja Balen, predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu.

U riječkom KBC-u još ne znaju hoće li Ministarstvo pokriti troškove, a šteta bi mogla dosegnuti milijune. Popravci mogu početi tek kada kiša stane, a pitanje je kad će to biti jer su već za vikend najavljeni novi pljuskovi, kada bi Rijeka mogla opet plivati.

 

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...