Početna - IZDVOJENO - Klapa Kastav predstavlja Hrvatsku u St. Petersburgu
kastav
web

Klapa Kastav predstavlja Hrvatsku u St. Petersburgu

Muška klapa Kastav pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, sudjelovat će od 31. srpnja do 05. kolovoza ove godine na 13. Međunarodnom zborskom festivalu The Singing World u okviru kojeg se ujedno održava i istoimeno 11. Međunarodno natjecanje zborova.

Na spomenuti festival i natjecanje, koje će se održati u St. Petersburgu (Rusija) klapa odlazi na poziv direktorice Elena Bizina do kojeg je došlo zahvaljujući čitavom nizu nagrada i uspjeha ostvarenih u zemlji, ali i na brojnim inozemnim gostovanjima tijekom njenog dugogodišnjeg djelovanja. Odlazak muške klape Kastav na ovu manifestaciju predstavlja još jednu izuzetnu priliku da se izvan granica naše domovine predstavi naša bogata glazbena i uopće kulturna baština te dosezi našeg kulturno – umjetničkog amaterizma. Na spomenutom festivalu i natjecanju u 10 različitih natjecateljskih kategorija, nastupit će 38 zborova iz 11 zemalja: Češka, Francuska, Hrvatska, Italija, Izrael, Kina, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Turska i Velika Britanija, pri čemu je muška klapa Kastav biti jedini predstavnik naše zemlje.

U natjecateljskom dijelu programa Klapa će nastupiti u dvije kategorije i to u kategoriji 6 – Vokalni ansambli i u kategoriji 9 – Folklor. Prvi natjecateljski nastup koji očekuje mušku klapu Kastav je onaj u kategoriji 9 – Folklor i to u nedjelju, 02. kolovoza. Na tom nastupu Klapa će se predstaviti sa repertoarom usmjerenim k predstavljanju naše glazbene, klapske i kulturne baštine: Loza u škripu (Rajimir Kraljević), ‘Vo je naša zemja (Mojimir Ćaćija) i Šijavica (Dušan Šarac). Drugi natjecateljski nastup u kategoriji 6 – Vokalni ansambli na rasporedu je u ponedjeljak, 03. kolovoza, a na njemu će biti izvedeni: Oče naš (Ljubo Stipišić), Sedem si rož porezala mi (Zorko Prelovec) i U boj, u boj (Ivan pl. Zajc).

Pored nastupa u službenoj, dakle natjecateljskoj konkurenciji, muška klapa Kastav će održati i dva cjelovečernja koncerta u St. Petersburgu i to 02. kolovoza u Ruskom etnografskom muzeju te 03. kolovoza u evanđelističko – luteranskoj crkvi sv. Marije. Također će nastupiti 31. srpnja na svečanoj ceremoniji otvaranja Festivala, koja će se održati u katedrali sv. Petra i Pavla te na svečanosti njegovog zatvaranja 05. kolovoza u Državnoj kapeli.

Svi navedeni koncerti i nastupi u revijalnom dijelu Festivala pridonijet će cjelovitosti prezentacije hrvatske glazbene i sveopće kulturne baštine. treba reći i to da će ovo gostovanje muške klape Kastav biti realizirano uz veliku financijsku potporu Grada Kastva, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...