Početna - IZDVOJENO - Koliko je naših milijardi kuna Milanović spreman dati za tri ruke u saboru?
milanović
Foto: Facebook

Koliko je naših milijardi kuna Milanović spreman dati za tri ruke u saboru?

Ako je točno da su “IDS i SDP proteklih dana usuglasili platformu za decentralizaciju Hrvatske i potpisali sporazum o decentralizaciji i realizaciji ključnih projekata u Istri i Primorju”, kao što je u utorak izjavio Boris Miletić, predsjednik Istarskog demokratskog sabora, onda je nezapaženo ispod radara prošla vijest da je IDS zbog podrške Zoranu Milanoviću kao mandataru Vlade ishodio financijske koncesije koje se mjere u milijardama kuna, piše direktno hr.

Kako je najavio Miletić, “platforma je polazna osnova za sve sljedeće konkretne korake i mjere koje vode prema potpunoj decentralizaciji zemlje, a ključne smjernice platforme mogu biti sažete u tri cjeline, od kojih je prva točka ‘status Istre kao samostalne regije'”.

Povećanje deficita

Ovo je političko pitanje na kojem su u IDS-u inzistirali u kampanji, ali tek treba vidjeti znači li to da u eventualnoj regionalnoj podjeli Istra ostaje samostalna jedinica (kao dosad) ili nešto drugo. U materijalnom pogledu, puno važnije su preostale dvije točke platforme IDS-SDP o kojima je govorio Miletić.

Druga točka su konkretne mjere decentralizacije, među kojima je Miletić izdvojio povećanje prihoda jedinica lokalne i regionalne samouprave sa 10% na 25% u iduće dvije godine i prenošenje ovlasti s države na lokalnu razinu, a tu ulaze poljoprivredno, šumsko i turističko zemljište, kao i napuštene vojne zone, gdje bi država zadržala kontrolni mehanizam.

Treća točka je realizacija ključnih projekata u Istri i Primorju koja uključuje dogovor o dovršetku punog profila Istarskog ipsilona, dovršetak gradnje Opće bolnice u Puli, kao i opremanje te dovršetak gradnje sveučilišnog kampusa Jurja Dobrile u Puli.

Pokaže li se Miletićeva izjava vjerodostojnom, znači da je Milanović pristao na dovršetak gradnje Ipsilona, vrijedan oko 300 mil. eura, koji obuhvaća gradnju dijela autoceste punog profila od Pazina do tunela Učka i od tunela do Matulja. Unatoč tome što su prije šest mjeseci u Ministarstvu prometa upozoravali da bi Europska komisija to mogla tretirati kao novo zaduženje države, čime bi se povećao deficit, što nikako ne bi bilo u skladu s mjerama prekomjernog deficita. Također, početkom ljeta u SDP-u su tvrdili da nije riječ o političkom pitanju, već financijskom, i da u IDS-u to dobro znaju.

Najskuplji uvjet

I ostali projekti su skupi, ali riječ je o dvije već započete investicije. Vlada, Istarska županija i Opća bolnica Pula još su 2011. dogovorili gradnju Opće bolnice Pula. U siječnju ove godine otvoreni su radovi, a u ožujku je objavljeno kako čitav projekt vrijedi 840 mil. kuna, od čega će se 75% pokriti iz državnog proračuna, a preostalu četvrtinu platit će Istarska županija.

Kampus Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli je investicija vrijedna 28 mil. kuna, koja uključuje moderan studentski dom sa 144 kreveta i menzu.

Daleko najskuplji uvjet IDS-ove podrške Milanoviću predstavlja prijenos državnih nekretnina i zemljišta u vlasništvo Istarske županije. Dosad nitko nije izračunao približnu vrijednost tih nekretnina, ali 2014. Vlada je publicirala njihov popis. Koji je prilično impresivan.

Dionice i udjeli

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) objavio je prije godinu dana prvi registar državne imovine u kojem su navedene sve nekretnine, dionice i udjeli u trgovačkim društvima koje su, u svim županijama, u vlasništvu ili suvlasništvu države.

U Istarskoj županiji država ima vlasništvo ili suvlasništvo nad 1122 nekretnine, u što se ubrajaju zgrade, kuće, stanovi, poljoprivredna zemljišta, šume i građevinske parcele, a upisana je i kao vlasnik dionica i udjela manjeg broja tvrtki sa sjedištem u Istri. Vrijednost pojedinačne imovine, kad je riječ o nekretninama, nije specificirana. Ali riječ je o milijardama kuna vrijednosti jer u pitanju su, primjerice, vojarne u Pazinu, Puli, Ližnjanu, Fažani i Brijunima. Kao i izuzetno vrijedno zemljište u priobalnom pojasu kojim će, postane li dogovor IDS-a i SDP-a dio sporazuma iduće koalicijske Vlade, ubuduće raspolagati vrh IDS-a koji ima vlast u Istarskoj županiji.

U SDP-u rezerva oko najava

U SDP-u nisu upoznati sa spomenutom platformom, a vlada i duboka rezerva prema nekim najavama čelnika IDS-a Borisa Miletića, poput toga da će za samo dvije godine lokalne vlasti raspolagati sa 25% umjesto sadašnjih 10% sredstava.

“To jednostavno nije moguće u tako kratkom roku jer bi trebalo promijeniti niz zakona, a dovelo bi i do golemog debalansa različitih regija. Dok bi Istra profitirala, nastavnici i liječnici u Đakovu ne bi imali za plaće. Podržavamo regionalizaciju, ali treba biti pažljiv u provedbi”, rekao je član Predsjedništva SDP-a.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...