Početna - IZDVOJENO - Kolinda: Prva sjednica Sabora 3. prosinca, drugi krug konzultacija 7. prosinca
kolinda hrt
foto: hrt

Kolinda: Prva sjednica Sabora 3. prosinca, drugi krug konzultacija 7. prosinca

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je u četvrtak navečer da će prvu sjednicu 8. saziva Hrvatskoga sabora sazvati za 3. prosinca, a drugi krug konzultacija o davanju mandata za sastavljanje Vlade za 7. prosinca, izrazivši pritom zabrinutost činjenicom da su neki od izabranih zastupnika bili izloženi političkim i institucionalnim prijetnjama, te pozvavši sve političke aktere na punu odgovornost.

“Hrvatice i Hrvati, građani Republike Hrvatske, upravo sam završila prvi kurg konzultacija s predstavnicima političkih stranaka i saborskim zastupnicima, uključujući i zastupnike nacionalnih manjina izabranih u Hrvatski sabor. One su pokazale da u ovome trenutku nitko ne raspolaže dostatnom potporom zastupnika u Saboru kako bi postao mandatar”, kazala je Grabar-Kitarović u javnom obraćanju nakon provedenog prvog kruga konzultacija na Pantovčaku.

Najavila je da će drugi krug konzultacija biti 7. prosinca.

“U cilju potpune transporantnosti s hrvatskom javnošću želim podijeliti zabrinutost činjenicom kako su me neki novoizabrani zastupnici obavijestili o prijetnjama i pritiscima kojima su izloženi, kako političkim tako i insitucionalnim”, naglasila je predsjednica Republike.

Pozvala je sve aktere u političkom procesu odabira mandatara “na punu odgovornost”, te najavila da će prvu sjednicu sabora sazvati za 3. prosinca.

“Pozivam sve da poštuju volju birača, zakone Republike Hrvatske, demokratske uzuse i dignitet formiranja vlasti.  Tome u prilog odlučila sam prvo zasjedanja 8. saziva Hrvatskoga sabora sazvati za dan 3. prosinca.

Držim da nema potrebe za odugovlačenje, neka se Sabor konstituira i počne sa radom”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Prema Ustavu, predsjednica Republike mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, odnosno za dobivanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika.

Čelnik koalicije “Hrvatska raste” Zoran Milanović kazao je novinarima nakon konzultacija na Pantovčaku da ima 66 potpisa potpore, dok je čelnik Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko izjavio da ima “jako velik broj vjerodostojnih potpisa”.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...