Početna - IZDVOJENO - Komemoracija u Spomen parku Jama Ičići gdje je ubijeno 37 ljudi

Komemoracija u Spomen parku Jama Ičići gdje je ubijeno 37 ljudi

Svečanom komemoracijom i polaganjem vijenaca u Spomen parku Jama Ičići obilježen je 24. travnja, dan najvećeg stradanja žitelja liburnijsko-primorskog kraja u Drugom svjetskom ratu.

Minutom šutnje odana je počast žrtvama Drugog svjetskog rata te žrtvama Jame, koje su stradale samo četiri dana prije oslobođenja Opatije i deset dana prije završetka Drugog svjetskog rata. Te večeri 24. travnja 1945. godine, iz riječkog zatvora u Via Romi odvedeno je 37 ljudi, brutalno ubijeno i bačeno u jamu u Ičićima.

Prisutne su pozdravili predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Opatije Bruno Starčić i zamjenica gradonačelnika Vera Aničić, a komemoraciji su prisustvovali i predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, učenici Gimnazije Eugena Kumičića Opatija s ravnateljemprof. Oliverom Kvasinom, učenici Osnovne škole „R. K. Jeretov“ u pratnji prof. Liljane Host te članovi UABA-e i građani. Opatijska pjesnikinja Marina Česen pročitala je svoju pjesmu posvećenu stradalima u Jami.

Predsjednik UABA-e Bruno Starčić istaknuo je kako su žrtve likvidirane jer su pomagale partizanima i htjele osloboditi svoj kraj.

– Danas odajemo počast 37 domoljuba koji su zvjerski ubijeni i bačeni u jamu. Najmlađi je imao 18, a najstariji 51 godinu i likvidirani su bez suđenja kao posljedica bolesnog uma fašista i njihovih zvjerstava kada su spoznali da će izgubiti rat. Mi moramo prenositi istinu kako bi mladi danas znali razlikovati dobro od zla, kazao je Starčić.

Zamjenica gradonačelnika Vera Aničić naglasila je kako Grad Opatija ističe važnost antifašizma, kao i  edukaciju mladih naraštaja te podupire aktivnosti UABA-e i Udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

– Godine prolaze, a zločin se ne zaboravlja, posebno ovaj u Jami, pored koje prolazimo svakog dana i sjećamo se ovog tužnog događaja. Ovi dani obilježavanja i odavanja počasti bitni su da se tragedija ne izbriše iz sjećanja i cilj nam je da kao lokalna zajednica trajno podupiremo antifašizam i njegove tekovine, kazala je Aničić.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Wine EnoGASTRO Vip Event u Poreču

Hotel Parentium Plava Laguna u Poreču 17. lipnja 2021. ugostio je drugi po redu ovogodišnji Wine EnoGASTRO Vip Event. Pod ...