Početna - IZDVOJENO - Konferencija o razvoju otoka

Konferencija o razvoju otoka

Održivi razvoj hrvatskih otoka u fokusu opatijske Konferencije

Hrvatska ima 1244 otoka, od toga broja njih 50 je naseljeno. Površina svih otoka zajedno čini 5,8 posto državnog teritorija. Zanimljivo je da broj stanovnika na otocima u posljednjih dvadeset godina ne opada nego se čak i povećava te danas na njima živi nešto više od 132 tisuće stanovnika. O budućnosti hrvatskih otoka raspravljalo se na Konferenciji o razvoju otoka u organizaciji Novog lista u opatijskom hotelu Milenij.

Cilj je konferencije bio dati naglasak na nužnost razvoja hrvatskih otoka, ali ujedno i očuvanje njihovih jedinstvenih ekoloških sustava. Ohrabrujući demografski podaci s otoka u prvom su redu takvi zahvaljujući turizmu. Podaci Ministarstva turizma govore da se 18 posto hotela, odnosno 28 posto privatnog smještaja nalazi na otocima, a čak 82 posto turista koji na njima ljetuju inozemni su gosti. U prvih osam mjeseci ove godine otočne turističke statistike govore o 3 milijuna dolazaka i 23,2 milijuna noćenja, što je rast od 4 posto u odnosu na lani. Stoga se u otoke isplati ulagati, ponajprije u  izgradnju pristaništa, porezna i prijevozna rasterećenja, zapošljavanje, bolju i bržu zdravstvenu skrb, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli, i sam dugogodišnji bivši gradonačelnik Malog Lošinja.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac predstavila je ukratko novi Zakon o otocima koji bi početkom iduće godine trebao stupiti na snagu. Hrvatska je, uz Finsku, jedina članica EU koja ima takav zakon. Osnovu prijedloga zakona čine upravljanje otocima, dostupnost usluga, demografska i gospodarska revitalizacija te stvaranje takozvanih “pametnih“, odnosno energetski samoodrživih otoka.

Uslijedile su dvije panel rasprave koje je moderirao Mislav Togonal.

U ime domaćina, Grada Opatije, gradonačelnik Ivo Dujmić istaknuo je iznimno dobru suradnju sa svojim kolegama s kvarnerskih otoka te važnost dobrih prometnih veza i gospodarske suradnje otoka i kopna, odnosno otočkih gradova i općina s matičnim županijama.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...