Početna - IZDVOJENO - Konvencija fantastike u Rijeci- 18. Rikon
rikon

Konvencija fantastike u Rijeci- 18. Rikon

Od 9. do 11. listopada 2015. na Filozofskom fakultetu u Rijeci održat će se konvencija fantastike “Rikon” u organizaciji udruge “3. zmaj”.

Konvencija Rikon svake godine okuplja petstotinjak posjetitelja, većinom mladih, ne samo iz Rijeke i bliže okolice već iz čitave Hrvatske, Slovenije i Srbije. Ovogodišnja konvencija posvećena je filmskom serijalu Zvjezdani ratovi (Star Wars) čiji je dugo očekivani 7. nastavak najavljen za prosinac 2015., stoga ćemo se kroz predavanja, kvizove i igre prisjetiti prethodnih nastavaka.

Program počinje u petak 9. listopada u 18 sati te nudi bogat izbor predavanja iz područja znanstvene fantastike, fantasyja, prirodnih i društvenih znanosti te popularne kulture, kao i predstavljanja književnih izdanja i igara, tribine, nagradne igre, kvizove te izložbe.

Posebni gosti konvencije su udruga Mos Croatia Spaceport, hrvatska udruga ljubitelja Zvjezdanih ratova.

Obožavateljima Zvjezdanih ratova bit će posebno zanimljivo predavanje psihologa Daniela Antunovića pod nazivom “Darth Vader, heroj, a ne zločinac! – psihologija i psihopatologija u Star Wars univerzumu” u kojem će publici prikazati kako bi Anakin Skywalker danas u Hrvatskoj prošao na psihološkom vještačenju. Marko Fančović će se u svom predavanju osvrnuti na to kako su nastali Zvjezdani ratovi, što je sve utjecalo na redatelja Georgea Lucasa te kako su oni zauvijek promijenili znanstvenu fantastiku i Hollywood, dok će predavanje Mladene Funtek predstaviti tehnologiju specijalnih efekata preddigitalnog doba koji su korišteni u prvim nastavcima Zvjezdanih ratova.

Dio programa Rikona redovito je vezan za znanost: dr. neurologije Raphael Bene u predavanju Današnja i buduća sučelja u neurorehabilitaciji će pojasniti najnoviju tehnologiju koja se trenutno koristi kod pacijenata s umjetnim udovima, kao i moguće smjerove razvoja te tehnologije, od čega dio možemo vidjeti i u samom filmu Imperij uzvraća udarac.

Filip i Boris Bradarić predstavit će povijest, sadašnjost i budućnost robotike te demonstrirati rad rada Centra Tehničke Izvrsnosti Tesla na različitim tipovima robota. Fizičar Zvonimir Peranić će na predavanju O početku vremena izložiti percepcije vremena koje daju različite fizikalne teorije, od klasične do onih najsuvremenijih koje pokazuju začudne, atraktivne nekad i zastrašujuće posljedice fizike. U sklopu predavanja Znanstveno-fantastična stvarnost Sandrino Požežanac će prikazati koji su koncepti i izumi nekada bili znanstvena fantastika, a danas su uz pomoć tehnologije znanstvena činjenica te na koji su način Zvjezdani ratovi revolucionirali tehnologiju kojom se danas koristimo.

Na tribini Post-seksualnost – Seksualnost budućnosti sudionice dr. sc. Snježana Prijić – Samaržija te spisateljica Milena Benini pokušat će odgovoriti na pitanja kao što su: na koji će način razvoj tehnologije utjecati na ljudsku seksualnost te kako to zamišljaju autori znanstvene fantastike u knjigama i filmovima.

Od osvrta na književna i filmska ostvarenja tu su predavanja Ivane Delač Povratak Dosjea X – što, kada, i ima li smisla?, Mihaela Novosela Alegorija u Gospodaru prstenova, psihologinje Lorene Zec Arkham Asylum, Hrvoja Beljana One, Two, Freddy’s Coming For You posvećeno radu preminulog redatelja Wesa Cravena te Demiana VokšiaThe Walking Dead Rijeka – kako preživjeti zombi apokalipsu u gradu koji teče.

Tajnovita riječka književna skupina Fluminati će u društvu urednice Milene Benini predstaviti svoj kolaborativni roman “Flumen obscura”, dok će višestruko nagrađivani mladi autor znanstvene fantastike u kategoriji kratkih priča Danijel Bogdanovićpredstaviti dugoočekivani roman prvijenac “Noćni vlak za Dukku”.

Gosti iz Beograda Mihajlo Vitezović i Jelena Obradović će se u sklopu predstavljanja Deset godina Festivala srpskog filma fantastike osvrnuti na razvoj filma fantastike na ovim prostorima te kakva je regionalna i međunarodna suradnja i njezin značaj, a posjetitelji Rikona imat će priliku pogledati projekcije pet najboljih kratkih filmova s tog festivala.

Udruga “3. zmaj” i ove godine dodjeljuje nagradu “Artefakt” za najbolja književna ostvarenja u žanru spekulativne fikcije u 2014. godini – svečana dodjela će se održati u petak 9. listopada u 20 sati.

Tijekom cijele konvencije održava se cosplay natjecanje za najbolje kostime. Osim u kategoriji pojedinca i grupe, ove godine dodjeljuju se nagrade u kategoriji “Star Wars”. Najbolje kostime odabiru žiri te publika koja može glasati za svoje favorite. Proglašenje pobjednika je u subotu 10. listopada u 23 sata.

Posjetitelje koji se žele zabaviti čekaju brojne nagradne igre i kvizovi znanja, kao i cjelodnevna igraonica društvenih igara koju predvodi udruga Igranje te maraton LARP (live action role play) igara domaćih i stranih autora. Također se mogu okušati u igramaStar Wars: The Card Game, Star Wars X-Wing Miniatures te turniru u novoj igri hrvatskih autora Velos.

U nedjelju 11. listopada će djeca i njihovi roditelji moći potpuno besplatno uživati u programu koji započinje u 11 sati monodramom “Priče iz budućnosti” u izvedbi Posve moguće družine Rijeka te Kendo prezentacijom sa svjetlosnim mačevima za djevojčice i dječake. Nakon toga slijedi niz kreativnih radionica, a na kraju dana mladi posjetitelji moći će se okušati u borbi protiv tamne strane Sile uz pinjatu u obliku Zvjezde smrti.

Detaljne informacije i program konvencije dostupni su na web stranici:http://rikonrijeka.com

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...