Početna - IZDVOJENO - Na Korzu postavljena izložba Restauratorska blagdanska čestitika
izlozba

Na Korzu postavljena izložba Restauratorska blagdanska čestitika

Na postoljima postavljenima na Korzu, ispred zgrade Filodrammatice, danas je otvorena izložba Restauratorska blagdanska čestitka i prikazuje umjetnine koje su restaurirane ili ih se još restaurira u riječkom odjelu Hrvatskog restauratorskog zavoda. Izložba je postavljena u sklopu Dana otvorenih vrata Hrvatskog restauratorskog zavoda i može se pogledati do 12. siječnja 2017. godine.

U Restauratorskom odjelu u Rijeci, od njegova osnivanja 2006. godine do danas, restaurirano je više od stotinu umjetnina a jedan mali isječak čine i umjetnine koje su predstavljene na plakatima na Korzu.

Od Bezgrešnog začeća slike Giovannija Simonettija iz 1850. iz riječkog dominikanskog samostana, preko zidnih slika radionice majstora Vincenta iz Kastva (oko 1470.-1479.) u župnoj crkvi sv. Jurja u Lovranu, Sacre Conversazione (Bernardino Licini, 1531.) iz crkve sv. Franje Asiškog u Krku, glavnog oltara (18. st.) crkve sv. Križa u Jurandvoru, slike Mistične večere Svete obitelji iz 1650. iz Kapucinskog samostana u Rijeci, ikona iz 15. i 16. st. iz srpske pravoslavne crkve sv. Nikole u Rijeci, slike Bogorodica s Djetetom i svecima (Matej Pončun, 17. st.) iz rapskog župnog ureda, poliptiha sv. Bernardina (Antonio i Bartolomeo Vivarini, 1458.) iz crkve sv. Bernardina u samostanu sv. Eufemije u Kamporu na Rabu… sve do prikaza Odmora na bijegu u Egipat nepoznatog slikara 17. st. iz crkve franjevačkog samostana u Cresu, prikazani su motivi koji obilježavaju vrijeme Došašća i Božića na isteku stare te prijelaz u novu godinu.

Restauratorska blagdanska čestitka samo je jedna u nizu aktivnosti u sklopu događanja koje Hrvatski restauratorski zavod organizira povodom obilježavanja 10. obljetnice djelovanja Restauratorskog odjela u Rijeci.

Od utorka, 20. do petka, 23. prosinca otvorena su vrata riječkih restauratorskih radionica za javnost. Tijekom ta četiri dana, od 10 do 13 sati na adresi Užarska 26, Rijeka, posjetitelji mogu razgledati restauratorske radionice za štafelajno slikarstvo, drvenu polikromiranu skulpturu te zidno slikarstvo i mozaik, gdje će im stručnjaci Zavoda predstaviti konzervatorsko-restauratorske poslove i postupke koje trenutno provode na umjetninama.

Program riječkih Dana otvorenih vrata obuhvaća i Polikliniku za umjetnine – stručno savjetovalište o pravilnim uvjetima čuvanja i metodama manipuliranja umjetničkim i povijesnim predmetima.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Bernardić podnio ostavku, Komadina v.d. predsjednika SDP-a

Nakon katastrofalnog izbornog rezultata na jučerašnjim izborima predsjednik SDP-a Davor Bernardić preuzeo je odgovornost za poraz na izborima i podnio ...