Početna - IZDVOJENO - Kriza i dalje opravdanje za štednju na radnicima
trgovci
web

Kriza i dalje opravdanje za štednju na radnicima

Sindikat trgovine Hrvatske, danas je, povodom Dana trgovaca 29. travnja, upozorio kako je u sektoru trgovine kriza i dalje opravdanje za štednju na radnoj snazi.

Sve više zaposlenih u trgovini radi za minimalnu plaću, bez ikakvih drugih prava. Poslodavci jednostrano smanjuju ili ukidaju stimulativni dio plaće, smanjuju plaće i ukupni prihod do 30 posto, smanjuju naknadu troška prijevoza, ne isplaćuju jubilarne nagrade i ostala materijalna prava, solidarne pomoći i prigodne nagrade.

Trgovine rade sve duže, s istim ili manjim brojem zaposlenih. Prodavači koji ostaju na svojim radnim mjestima, obavljaju sve više poslova.

Sindikat trgovine Hrvatske upozorava i da su dnevni odmori često neostvarivi, godišnji za poslodavce predugi, a bolovanja za radnike dodatni luksuz. Ocjenjuje da fiskalizacija nije pomogla u rješavanju prekovremenog rada i praćenja radnog vremena, jer radnici poslije rada na blagajni rade poslove druge vrste i opet odrađuju neevidentirani prekovremeni rad.

Iz sindikata traže da se i na radnike u trgovini primjenjuje Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj kao i međunarodni ugovori koje je Republika Hrvatska sklopila. Država je dužna zaštititi svoje građane, radnike od svih oblika iskorištavanja i omogućiti im dostojanstven život od rada.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...