Početna - GASTRO KUTAK - Kvarnerski ugostitelji najavili jednosatni štrajk

Kvarnerski ugostitelji najavili jednosatni štrajk

Kako prenosi portal Fiuman.hr Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre koja trenutno okuplja 400-tinjak članova, najavljuje štrajk upozorenja koji će se održati 10. rujna.

Akcija pod nazivom “5 do 12” krenut će točno pet do podne. Svi koji se priključe zatvorit će svoje ugostiteljske objekte na sat vremena. Cilj je upozoriti na krizu koju zbog aktualne situacije izazvane koronavirusom proživljavaju svi u ugostiteljskoj branši. Zbog toga su mnogi dovedeni na rub egzistencije, a njihovo poslovanje je na koljenima.

Anketa koju je Udruga provela na bazi od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske, pokazala je da gotovo 60 posto ugostitelja bilježi pad u poslovanju veći od 50 posto. Oko 40 posto ih se suočava s činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do iduće sezone! Istraživanje je pokazalo da će čak 80 posto poslodavaca biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora o radu djelatnicima, a brojke u narednom periodu mogu biti samo gore.

Upozoravaju i na činjenicu da je zbog aktualne situacije u pitanje dovedeno zaposlenje čak 60 tisuća ljudi samo iz ugostiteljske grane. Svjesni ozbiljnosti situacije, ugostitelji su pokrenuli akciju kojom simbolički žele ukazati kako je zaista “5 do 12” za gospodarstvo. Žele poručiti odgovornim institucijama da bez konkretnih koraka, kojima bi im se olakšalo poslovanje, neće moći sačuvati radna mjesta. Pritom ne traže bespovratnu novčanu pomoć, već pristup kreditnim linijama za očuvanje likvidnosti, investicije i porezne olakšice ne bi li konsolidirali poslovanje.

Da ne bi sve ostalo samo na jednokratnoj akciji, ugostitelji su definirali konkretne zahtjeve koje će proslijediti Vladi i resornom ministarstvu. Traže obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021. godine, spuštanje PDV-a na hranu na 10 posto, te potpore kroz kredite za likvidnost i investicije (HBOR, HAMAG).

Preuzeto s: Rivijera News

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Festival čokolade trajat će cijeli prosinac

Gradonačelnik Ivo Dujmić na svom Facebook profilu najavio je dobre vijesti, Opatija Advent ipak će se održati. “Bez obzira na ...