Početna - IZDVOJENO - Lažni bankari zovu građane noću i traže PIN
Kreditna-Kartica

Lažni bankari zovu građane noću i traže PIN

Pozivatelji se predstavljaju kao službenici banke i od klijenata traže informacije o stanju računa, broju kartice i PIN. Najčešće zovu u večernjim satima ili noću

Kako navodi Hrvatska udruga banaka u priopćenju objavljenom na njezinim internetskim stranicama, pozivi se najčešće događaju u večernjim satima, a u nekim slučajevima i tijekom noći.

Pozivima se klijente banaka obavještava da su njihove kartice navodno zlouporabljene i da će to riješiti tako da im predaju karticu tekućeg računa i PIN, a u tu svrhu će ih ispred zgrade čekati taksi vozilo. Najnoviji “modus operandi” je da se počinitelj predstavlja kao policijski inspektor sa sličnom pričom, samo što više ne traži kartice nego se raspituje o stanju na računu, štednji i slično – objavio je HUP na svojim stranicama uz upozorenje građanima da djelatnici banaka ne obavljaju ovakve razgovore.

O svemu je obaviješteno Ministarstvo unutarnjih poslova, a iz Udruge su upozorili da niti jedna banka ili kartična kuća nema pravo tražiti PIN ili neki drugi podatak o kartici.

Građane su pozvali da o ovakvim ili sličnim pozivima ili porukama obavijeste izdavatelja kartice, te da ne odaju podatke, a izdavatelj će onda u suradnji s nadležnim institucijama pokušati razotkriti prevarante.

Jednako tako, svaki korisnik kartice dužan je sam voditi računa o svakodnevnoj zaštiti podataka s kartice. To znači da se kartica, broj kartice, broj na poleđini ili bilo koji drugi podatak s kartice ne daje trećim osobama bez obzira kako se one predstavljale. Pitanje sigurnosti te zaštita klijenata iznimno je važno za poslovanje banaka – navode u priopćenju.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...