Početna - IZDVOJENO - Lennart Carlsson: Opatija je moj drugi dom

Lennart Carlsson: Opatija je moj drugi dom

Najbolja preporuka za jedan turistički grad je vjeran i zadovoljan gost, a počasni građanin Opatije, Lennart Carlsson posjećuje Opatiju već više od pedeset godina, dovodi grupe turista iz Švedske te promovira naš kraj u svojoj domovini.

Opatiju je prvi put posjetio davne 1964. godine i od tada dolazi svake godine. Radio je za jednu od najvećih svjetskih brodarskih tvrtki „Stena Line“, surađivao s opatijskim turističkim agencijama te promovirao Opatiju u Švedskoj i Skandinaviji, a otkad je u mirovini, radi kao turistički vodič te nastavlja dovoditi turiste.

Za svoj angažman, ljubav i prijateljstvo Opatiji, 2009. godine proglašen je i počasnim građaninom. Ovaj vitalni Šveđanin odlučio je svoj 86. rođendan proslaviti u Opatiji u društvu bliskih prijatelja s kojima je doputovao iz Švedske, kao i svojih opatijskih prijatelja, ponajprije dugogodišnje suradnice Katarine Hauptfeld, a na prigodnom piću u hotelu „Ambasador“ čestitkama se pridružio i gradonačelnik Ivo Dujmić. Slavljeniku je uručio poklon te mu zahvalio što već više od pola stoljeća posjećuje Opatiju, dovodi svoje sunarodnjake i promiče ljepote našega grada u svojoj domovini.

“Uvijek rado dolazim, Opatija je moj drugi dom! Obožavam ovaj grad, njegove ljepote, krasno more, jedinstvene parkove, predivne hotele, ljubazne ljude te odličnu hranu, a naročito kvarnerske škampe. Restorani diljem jadranske obale nude jako dobre škampe, ali ja uvijek ističem da su najbolji ipak oni kvarnerski“, istaknuo je počasni građanin Opatije Lennart Carlsson te se prisjetio svojih prvih dolazaka u Opatiju. “Kada sam prije nešto više od pedeset godina počeo dolaziti u Opatiju, odsjedao sam u hotelu „Paris“, a kasnije u hotelu „Ambasador“, kojem sam ostao vjeran do danas i za kojeg imam samo pohvale. Surađivao sam s tadašnjom turističkom agencijom „Kvarner Express“, naročito sa skandinavskim odjelom kojeg je vodila Katarina Hauptfeld. Odlično smo radili, dovodili smo u Opatiju skandinavske goste, a na našim brodovima su gostovali kuhari iz opatijskih hotela te opatijski glazbenici, poput Opatijskih suvenira, koje su naši gosti jako voljeli. Ja sam tada radio kao direktor za cijelu Europu jedne od najvećih brodarskih kompanija „Stena Line“ te sam uvijek promovirao Opatiju i slao mnoge turističke grupe. I danas, iako sam u mirovini, aktivno radim s turistima te mnoge dovodim u Opatiju“, kazao je gospodin Carlsson te naglasio kako je Opatija bila prekrasna i nekada, kao što je i danas, iako su promjene očite.

Gospodin Carlsson primjećuje kako danas u Opatiji ima puno odličnih hotela i restorana, dok je nekada djelovao tek jedan privatni restoran, a sve ostalo je bilo društveno. Kaže kako je Opatija danas zaista lijepo uređena, standard je bolji, ali svi oni ljudi koje je nekoć upoznao, a mnogi su mu i danas prijatelji, uvijek su bili posebno ljubazni. Također je ustvrdio kako je gostoljubivost stanovnika oduvijek bila veliki turistički adut Opatije. Skandinavski turisti koji su posjetili Opatiju uvijek su jako voljeli i mogućnosti izleta u Istru, Plitvice ili na otoke, kroz koje bi upoznali cijeli kraj. Također je uputio savjet opatijskim turističkim djelatnicima da više i bolje promoviraju Opatiju na sjeveru Europe jer mnogi njegovi sunarodnjaci nisu nikada čuli za Opatiju, a oni koji je upoznaju, uvijek se vrate puni prekrasnih dojmova.

Riječi hvale za rad na promociji Opatije Lennarta Carlssona ima i njegova dugogodišnja suradnica i bliska prijateljica, vlasnica opatijske turističke agencije „Katarina line“ Katarina Hauptfeld. “Jako me veseli što je Opatija prepoznala doprinos i rad gospodina Carlssona, jer on je zaista uvijek hvalio Opatiju, dovodio turiste, ponekad i po dva autobusa, a dovodi još i danas. Ja mu mogu zahvaliti i na imenu koje nosi moja agencija, naime, za vrijeme jednog našeg susreta u Göteborgu u Švedskoj, on je rekao da je vrijeme da pokrenem vlastitu agenciju te da se treba zvati Katarina line“, ispričala je.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

3. sjednica Gradskog vijeća Grada Opatije – 3. kolovoza 2021.

Sjednica Gradskog vijeća održava se u Centru Gervais sukladno odlukama Stožera civilne zaštite RH Na temelju članka 31. Statuta Grada Opatije ...