Početna - IZDVOJENO - Ljekovitim biljkama uljepšan Čajni trg
cajni-trg

Ljekovitim biljkama uljepšan Čajni trg

Na Trgu Matije Vlačića Flaciusa, kod Caffe bara Samovar, predstavljen je projekt Čajnog trga, čije je svečano otvorenje večeras u 17 sati, te izloženo 70 biljaka koje su osnova za ljekovite čajeve. Čajni trg, između ostalog, inspiriran je i radom Ivana Lesingera, koji je bio jedan od najpoznatijih poznavatelja ljekovitog bilja našeg kraja, pa se projektom njime postiglo ne samo ozelenjavanje javne površine već i afirmacija zaboravljenog znanja o ljekovitim biljkama.

Uređenjem trga započeo je projekt Zelenog vala Grada Rijeke, i to u sklopu programa Europske prijestolnice kulture.

Predstavljanju projekta nazočili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i umjetnički direktor Rijeka 2020 Slaven Tolj te zamjenica ravnateljice Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka Sonja Radivoj.

Gradonačelnik Obersnel poručio je kako se projektom Čajnog trga želi podići svijest građana o važnosti ozelenjivanja vlastitog i gradskog životnog prostora. Posebno je istaknuo pok. Ivana Lesingera, koji je edukacijama o korisnim i jestivim biljkama koje možemo naći u prirodi uvelike doprinio ovoj ideji.

Čajni trg je u biti „zelena učionica“ na malom gradskom trgu, gdje se mogu vidjeti, pomirisati i opipati ljekovite biljke – u drvenim vazama raste 70 vrsta biljaka za razne mješavine čajeva, namijenjenih preventivi i liječenju češćih bolesti.

Brigu o ovim posebnim biljkama vodit će mladi riječki vrtlari, učenici Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka. Zamjenica ravnateljice Škole Sonja Radivoj rekla je kako su učenici počašćeni jer su dio projekta Rijeka Europska kulture 2020, dodavši kako nas sađenje biljaka, posebice ljekovitih, vodi u bolji život.

ajni trg je pilot projekt proveden u suradnji Grada Rijeke, Komunalnog društva Čistoća d.o.o., Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka i inicijative Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Autorica projekta je Irena Woelle, dizajnerica i aktivistica koja je autorica vizualnog identiteta ključnih projekata bitnih za kulturu i nevladin sektor Ljubljane i Slovenije. Koautorica je Bia Gec.

Ravnatelj Muzeja i umjetnički direktor Rijeka 2020 Slaven Tolj najavio je današnje svečano otvorenje Čajnog trga, koje će započeti u 17 sati na Trgu Matije Vlačića Flacijusa.

Uz nastup grupe Marinada, događaju će prisustvovati gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, umjetnički direktor Slaven Tolj i zamjenica ravnateljice Graditeljske škole za industriju i obrt Sonja Radivoj, učenici Graditeljske škole za industriju i obrt u kojoj se školuju budući vrtlari uključeni u projekt Čajnog trga, obitelj pokojnog Ivana Lesingera čiji je rad, između ostalog, i inspirirao ovaj projekt te drugi sudionici.

„Ovdje ćemo pokušati ostvariti i komunikaciju s biljkama“, dodao je Slaven Tolj.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Novo elitno naselje na Pavlovcu

Naselje Pavlovac, koje se zbog svoje lokacije smatra iznimno atraktivnim i elitnim dijelom grada, uskoro će dobiti proširenje od 28.500 ...