Početna - IZDVOJENO - Ljeto na Gradini- program
ljeto na gradini
web

Ljeto na Gradini- program

“Ljeto na Gradini” ove godine broji svoje deseto jubilarno izdanje, a  platformu programskog sadržaja čini originalan konceptualno tematski program koji Trsatsku gradinu promatra kroz sferu ambijentalnog prostora s jedinstvenim arhitektonskim sadržajem.

Upravo jedinstvenost prostora i ove je godine odredila smjer razrade konceptualnog programa koji će biti uprizoren na više jedinstvenih prostora Gradine i na taj se način očituje povezanost inovativnog i originalnog sadržaja s jedinstvom i posebnošću prostora. Uz postojeće originalne konceptualne programe u planu je održavanje i jedne nove tematske manifestacije koje će nadograditi lani ispričanu priču – Baltazar na Gradini.

Svaka od prošlogodišnjih konceptualnih manifestacija bit će dodatno oplemenjena i cilj je da se u narednim godinama te manifestacije dodatno razvijaju i postaju prepoznatljiv segment događanja na Trsatskoj gradini.

Osim tematskih manifestacija u planu je održavanje dramskih predstava, glazbenih programa te nekoliko radionica, prezentacija i edukacija. Program počinje 1. srpnja uz manifestaciju 1000 svijeća, a traje do 5. rujna uz koncertni nastup Damira Kedže. U planu je održavanje ukupno dvadeset manifestacija.

Kalendar programa:

Ljeto na Gradini 2015.

srpanj

01.07. – “Otvaranje Ljeta na gradini” – 1000 svijeća na Gradini

Originalna konceptualna manifestacije temeljena na 2000 upaljenih plamenova u suradnji s PC Grupom koja će posebno za ovu prigodu, po prvi puta, izraditi svijeću s 1000 plamenova.

Manifestacija je koncipirana na način da se posjetitelje provede kroz jedinstven prostor Gradine gdje će na različitim lokacijama moći uživati u različitim prezentacijama i vrstama svijeća, od onih ambijentalnih i visećih pa do površina s upaljenim lučicama i stotina upaljenih lampijona i vrtnih svijeća.

Osim samog razgledavanja posjetitelji će moći uživati i u zvukovima harfe u izvođenju  Diana Grubišić Ćiković, plesnim pokretima skupine Ri Dance te u vokalnim izvedbama Nikoline Tomljanović uz pratnju Damjana Brnića na gitari.

04.07. – Work The Floor sunset party

Glazbeni nastup DJ kolektiva Work The Floor kojega čine 3 renomirana riječka dj-a s dugogodišnjm glazbenim iskustvom: Boo Dale, Fryer i Wan sve će posjetitelje, uz jedinstven prizor zalaska sunca, rasplesati uz zvukove deep housea, housea i tech housea.

08.07. – Glazbeni nastup Love Runners band

Love Runners band u sastavu Jelena Đorđević – vokal, Zoran Dumičić – gitara, Franjo Črnjarić – saxofoni i Vanja Vitezić – udaraljke svojim orginalnim i pitkim fuzijama jazza, latina, bluesa i folka vode vas na nezaboravno putovanje svjetskom glazbom.

11.07. – City 45 20 – Festival mode – modno – scenska manifestacija

Prvo izdanje ove manifestacije prošle je godine izazvalo veliku pozornost javnosti, medija i partnera koji su prepoznali kvalitetu i inovativnost projekta. Trsatska gradina  i ove će godine biti domaćin modnih izložbi, prezentacija te velike modne revije. Ove će godine u prvom planu biti dvije haljine – ona koju dizajnerica Andrea Anić – Andy’s stuff planira započeti izrađivati na dan Grada Rijeke u lipnju, naime građani će biti pozvani zašiti gumbiće na haljini koja će u finalu prikazati poznati riječku motiv – morčić  te druga haljina – ona svijetleća – salona Marie iz Rijeke.

15.07. – Ri Lit na Gradini – književna večer 

Ri lit je neformalna skupina autora iz Rijeke prepoznata izvan lokalnih i nacionalnih granica, članovi Ri Lita svojim manifestom, pojavnošću i javnim istupima koji uključuju čitanje radova nastoje potaknuti zatomljene vrijednosti književnosti u ambijentalnom okruženju Trsatske gradine.

19.07. –  Glazbeni nastup  Joso Butorac 

Novljanin Joso Butorac, dobro je poznat domaćoj publici po brojnim nastupima na festivalu Melodije Istre i Kvarnera, gdje ove godine gostuje jubilarni 20. put.

Njegov tenor pamte i brojni turisti na Jadranu koji su tijekom tridesetak godina uživali u njegovom belkantu. Čitav svoj život posvetio je pjesmi. Uz autorske pjesme, 2013. godine formirao je i belcanto repertoar, svjetskih i domaćih arija. Na repertoaru s kojim će nastupati na Trsatskoj gradini naći će se  domaći evergrini i napolitanske arie; Va pensiero, Granada, O sole mio, Nessun dorma, Santa lucia…

22.07. Muškarci su s Marsa, žene su s Venere – dramska predstava

Predstava je napravljena po knjizi američkog bračnog terapeuta Johna Graya „Muškarci su s Marsa, žene su s Venere“, koja je izdana 1993. i brzo je postala svjetski bestseller. Predstava u izvođenju Romana Šuškovića – Stipanovića svoju popularnost stiče zahvaljujući tome što u duhovitim primjerima iz svakodnevnog života gledatelj lako prepoznaje svog partnera ili sebe. Osim identifikacije gledatelja s problemima u braku, predstava nudi i moguća rješenja kako prevladati nesporazume i izbjeći nezadovoljstva i frustracije neočekivanim ponašanjem „druge strane“.

26.07. – Glazbeni nastup Klapa Grobnik

Klapa Grobnik djeluje 18 godina i nastupila je na svim značajnijim klapskim festivalima u accapella izvedbama kao i s instrumentalnom pratnjom.

2013.godine klapi izlazi drugi nosač zvuka pod nazivom “Busola života”, čija je naslovna skladba proglašena hitom godine glazbene ljestvice Radio Rijeke. S tog CD-a dolazi i pjesma “Zvizda” koja u suradnji s Alenom Nižetićem ulazi na visoko 16. mjesto glazbene ljestvice Top 40 RTL-a.

30.07. – Ksenija Prohaska – Priča o Edith Piaf: glazbeno-dramska predstava

Ksenija Prohaska priznata je hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica s dugogodišnjom karijerom u Hollywoodu.

Uz glazbenu pratnju na glasoviru priznatog kompozitora i pijaniste Ivana Božićevića Ksenija uprizoruje priču o ovoj legendarnoj francuskoj pjevačici. U predstavi se isprepliće priča o životu Edith Piaf koju Ksenija interpretira kao glumica u prvom licu sa najvećim glazbenim uspjesima, koji su obilježili njezin životni put.

kolovoz

02.08. – Light Transformation Gradina

Light transformation Gradina je originalna manifestacija temeljena na režiranom svjetlosnom oplemenjivanju jedinstvenog prostora Trsatske gradine.

Manifestacije je zamišljena na način da se tijekom večeri na prostoru cijele Trsatske gradine, uz glazbenu podlogu, projiciraju zanimljivi svijetlosni efekti uz pomoć različitih svijetlosnih uređaja pomoću kojih će svi posjetitelji doživjeti jedan drugačiji pogled na Trsatsku gradinu.

03.08.- 07.08. Gradina No Limit – Dani vizualne umjetnosti i komunikacije

Manifestacija na kojoj će u suradnji s Društvom likovnih umjetnika Rijeka sudjelovati  akademski umjetnici koji će tijekom više dana na prostoru Trsatske gradine izrađivati umjetnička djela s prigodnom tematikom. Posljednjeg dana trajanja organizirat će se otvaranje izložbe djela koja su umjetnici izradili i koje će posjetitelji Gradine u narednom periodu moći pogledati na prostoru Gradine.

09.08. Histrion – Ne plaćamo! Ne plaćamo! – dramska predstava

U ovoj socijalnoj tragikomediji zabune, bolje rečeno obmane i brojnih peripetija, protagonisti su radnici u luci i njihove žene koje jedva spajaju kraj s krajem… Zaplet nastaje u trenutku kad se susjede, domaćice Antonia i Margarita, vraćaju iz supermarketa u kojemu se dogodila pobuna kupaca, zbog lažno oglašene rasprodaje. U zbrci koja tad nastaje svatko uzima što stigne, pa tako i supruge lučkih radnika – Giovannija i Luigija, podliježu iskušenju i vraćaju se kući s »povoljno« nabavljenim potrepštinama…

13.08. Glazbeni nastup Ivo Gamulin Gianni – Belcanto na Gradini

Najljepše arije i canzone u izvođenu tenora anđeoskog glasa koji je svojim talentom i karizmom osvojio brojnu publiku.

U svojoj bogatoj karijeri Ivo Gamulin Gianni ostavio je veliki trag u kazalištu i na koncertnim pozornicama na kojima je imao prilike ugostiti najveća svjetska glazbena imena kao sto su: Ana Oxa, Gloria Gaynor, Dionne Warwick, Natalie Cole, Pastora Soler i mnogi dr. – zato ga mnogi s pravom nazivaju ‘Hrvatski Bocelli’.

18.08. Glazbeni nastup – L’appuntamento Martina Majerle i Mario Šimunović

Koncertni nastup pjevačice Martine Majerle – jedne od najboljih pratećih vokala na hrvatskoj estradi koja je svojim prekrasnim glasom podrška na sceni najvećim glazbenim imenima. Martinu će na ovom nastupu pratiti renomirani gitarist Mario Šimunovića koji će publiku provesti kroz program hrvatskih šlagera i evergrina, fada, talijanskih evergrina i canzone te kroz presjek popularnih svjetskh uspješnica u jedinstvenoj izvedbi.

22.08. Gradina Dance Art

Tematska manifestacija inspirirana plesom i pokretom, a uprizorena na više različitih lokacija unutar Trsatske gradine u kreaciji Dolores Bugarin i izvedbi Plesne udruge Ri DANCE koja će plesnim pokretima prikazati široku lepezu emocija i uloga žene, sve to iz perspektive muškarca koji, otvorivši tu lepezu, budi razna stanja svojeg uma i duše.

25.08. Glazbeni nastup: Ana Cerovac & Danijel Jurišević

Popularni par glazbenog natjecanja The Voice u sklopu svog nastupa izvest će covere svjetskih hit naslova u jedinstvenom glazbenom izričaja. Ana i Daniel glazbom se bave od djetinjstva. Ana je ispočetka bila članica školskih zborova, a potom i vokalne skupine Putokazi dok je Daniel počeo pjevati u klapama. Pjevačke karijere su im se spojile u autorskom pop rock bendu DNA s kojim su snimili album “Naša priča”. Nakon odličnog plasmana u glazbenom natjecanju The Voice Ana i Daniel odlučili su i dalje nastupati zajedno.

27.08. Gradina znanja

U četiri dana „PAR Poduzetničkog kampa“ polaznici će kroz radionce, mentorstva i predavanja oblikovati svoje ideje u originalne poduzetničke projekte, a zadnji dan će se natjecati za vrijedne nagrade na Trsatskoj gradini. Taj cjelodnevni event će uključivati i izložbeni sajam te tri besplatne radionice za sve zainteresirane građane.

Glavni cilj PAR Poduzetničkog kampa je približiti poduzetništvo i start up kulturu javnosti te potaknuti mlade, perspektivne ljude iz čitave države na angažman i pružiti im potporu kroz predavanja, radionice i natjecanje u start up projektima.

30.08. Taste & Music – Tedi Spalato

Taste & Music je manifestacija temeljena na pripremi i posluživanju kvarnerskih delicija u različitim oblicima i formama i to na različitim ambijentalnim prostorima Trsatske gradine od strane više različitih renomiranih ugostitelja.

Putovanje okusima zamišljeno je da se posjetitelje manifestacije uz pratnju domaćina provede kroz prostor Trsatske gradine gdje će na 7 zanimljivih lokacija biti smješteni punktevi s posluženom hranom. Drugi dio manifestacije vezan je uz koncertni nastup na kojemu će nastupiti Tedi Spalato.

rujan

01.09. Baltazar na Gradini

Projekt Baltazar inspiriran je poveznicom grada Rijeke i popularnog animiranog lika profesora Baltazara iz istoimene serije. U suradnji sa Sveučilištem u Rijeci manifestacija je zamišljena kako bi se na različitim atraktivnim lokacijama u sklopu Trsatske gradine predstavili znanstvenici sa svojim zanimljivim radovima i na taj bi način približili znanost široj publici.

U prostoru kule posjetitelji će moći pogledati animirani film, a publici će se predstaviti i udruga profesor Baltazar sa svojom optičkom iluzijom.

05.09. “Zatvaranje Ljeta na Gradini” – Koncertni nastup Damir Kedžo

Damir Kedžo od malih nogu pokazuje talent za pjevanje. Sa 16 godina usmjerava svoj život prema glazbi prijavom na Story Super Nov@ Music Talents.

Kao samostalni izvođač dugogodišnji je osvajač  mnogobrojnih nagrada na festivalu „Melodije Istre i Kvrarnera“.

2013. godine  briljirao je nastupom na Trsatskoj gradini, a to je ujedno bio i njegov prvi samostalni koncert na kojem je izveo covere svjetskih recentnih hit naslova i predstavio singlove s prvog studijskog albuma. Na jubilarnom 10. Ljetu na Gradini Damir ce izvesti svoje već dobro poznate hitove i pjesme koje ce se naći na novom studijskom albumu.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...