Početna - IZDVOJENO - Ljeto za svačiji gušt
LJNŠ

Ljeto za svačiji gušt

Voliš informatiku, glumu ili multimediju? Rado se kreativno izražavaš i želiš u dobrom društvu započeti ljetne praznike? Navrati u CTK Rijeka, izaberi neku od radionica i s guštom započni ljeto.

Više od 20 godina djeca, učenici i mladi započinju svoje ljeto na radionicama koje u sklopu Ljeta na Školjiću priprema CTK Rijeka u suradnji s brojnim organizacijama. Od 29 radionica koje će ponuditi djeci, učenicima, mladima i drugim građanima u razdoblju od 19. lipnja do 14. srpnja njih 16 je u potpunosti besplatno.

Ljeto na Školjiću financijski podupiru Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

Od šivanja do informatike – za svakoga ponešto

I ove godine polaznici će moći isprobati neke potpuno nove stvari, u kojima se nikad nisu okušali, ali i ponoviti već znano gradivo ili obnoviti zahrđalu vještinu.

Prošle godine velik je interes bio za radionice šivanja ArtMašina.Zato ove godine radionicu namijenjenu svima od 16 do 30 godina Kreativni kolektiv Kombinat izvodi u dva termina – jutarnjem i popodnevnom.

No to nije sve za one koje vole vidjeti svojih ruku djelo! Svi koji vole izrađivati minijature mogu se okušati u maketarstvu. Učenici od 1. do 6. razreda osnovne škole s maketarskim klubom Zeppelin će izrađivati makete zrakoplova. Dok Klub za samogradnju i modelarstvo „Krila Kvarnera“ priprema radionicu aviomodelarstva tijekom koje će polaznici izrađivati modele slobodno letećih jedrilica koje će imati priliku i isprobati na Aerodromu Grobnik.

Robotikom se mogu baviti učenici srednje škole na radionici koju priprema udruga Mali roboti. Zajedno će sastavljati i programirati robote u programu Arduino.

Učenici srednje škole mogu naučiti kako sudjelovati u prometu na Prometnoj radionici koju priprema Autoklub Rijeka. A kako se odgovorno ponašati prema životinjama na učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole prenijeti će Društvo za zaštitu životinja – Rijeka na radioniciMale tajne za sretne njuškice.

Zvijezdama, planetima i asteroidima mogu se baviti učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole na radionici Pogled u nebo, a učenici starijih razreda osnovne škole i srednje škole mogu istraživati tajne svemira na Astronomskoj radionici. Obje radionice izvodi Akademsko-astronomsko društvo – Rijeka.

Dan će dobro započeti svi koji upišu likovno-scensku radionicu Šareno jutro koju za učenike od 1. do 6. razreda osnovne škole priprema  udruga Link – kreativne radionice.

Riječka dramska škola TRY theatrepriprema dramske radionice na engleskom i talijanskom jezikunamijenjene učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole. Glumom na hrvatskom jeziku mogu se baviti učenici od 1. do 6. razreda na Kazališnoj radionici koju priprema Umjetnička organizacija KRILA – Kreativni laboratorij suvremenog kazališta. Nešto „ozbiljniju“ kazališnu radionicu na hrvatskom jeziku Krila pripremaju i za učenike od 7. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole.

Udruga Ri Eko promiče održive načine života, a poseban im je gušt raditi s učenicima od 1. do 4. razreda za koje na Ljetu na Školjiću pripremaju dvije radionice. Glagoljajmo ekološki je njihova radionica koja se istovremeno bavi glagoljicom i ekologijom, a radionica Daj 5 za reciklažu kroz praktičan rad i kreativne igre upoznaje polaznike s načinima odvajanja otpada i recikliranja.

Lučka kapetanija Rijeka tradicionalno održava dvodnevni tečaj ta voditelja brodice na Ljetu na Školjiću. Njega mogu upisati svi od 15 do 30 godina, a potom mogu pristupiti i ispitu te provjeriti što su naučili.

 

13 radionica multimedije i programiranja

S ekologijom je povezana i radionica 5 zelenih koju će i ove godine provesti Kino video kluba Liburnija film. Namijenjena je učenicima od 5. do 8. razreda osnovne škole, a oni će na njoj osmisliti scenarij, plan snimanja te snimiti video uradak ekološke tematike.

O filmu, najdražim filmskim trenutcima i autorima razgovarat će svi koji se okupe na radionici Filmska priča udruge AnimatoRi. Na radionici će osobe od 15 do 30 godina pogledati i neku skrivenu pret i postpremijeru. AnimatoRi pripremaju i dvije radionice animiranog filma – jednu za učenike od 3. do 6. razreda osnovne škole, a jednu za učenike od 7. do 8. razreda osnovne škole.

Fotografijom i fotografiranjem mogu se baviti učenici od 5. do 8. razredana Fotoradioniciu izvedbi Fotokluba Color. Učenici koji završavaju 7. i 8. razred mogu naučiti i kako obrađivati fotografiju na radionici Photoshopa koju priprema organizator Ljeta na Školjiću CTK Rijeka.

CTK Rijeka ponudit će cijeli niz radionica, točnije njih osam, koje djecu i mlade uvode u digitalni svijet. Scratch je najbolji programski jezik za ulazak u svijet programiranja, posebno za uzrast od 1. do 4. razreda osnovne škole kojem je i namijenjena radionica. Ako su Scratch naučili, mogu s LittleBits-ima naučiti kako svoj dom učiniti „pametnijim“. Na radionici mBot učenici od 3. do 5. razreda osnovne škole naučit će programirati i sastavljati robote. Micro:Bit-ovima, malenim ali senzorima i funkcijama bogatim računalima, naučit će upravljati učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole. Isti uzrast, može naučiti programirati u programu C++. Na radionici koja se bavi programskim jezikom C#družit će se već iskusni programeri. CTK Rijeka će ponuditi i radionicu Izrada vizualnog identiteta za sve one od 18 do 30 godina koji imaju interes prema grafičkom dizajnu.

Upisi u radionice su otvoreni na internetskoj stranici CTK Rijeka sve do popunjenja radionica ili dva dana prije početka radionice.

Sve radionice koje se održavaju u prostorima CTK Rijeka dostupne su osobama s poteškoćama u kretanju.

Što su zanimljivo naučili i izradili polaznici će prezentirati na završnoj svečanosti u petak, 14. srpnja 2016. u Centru tehničke kulture Rijeka.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Preuređenje trga i šetnice u Iki

Gradu Opatiji odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 1.112.375,00 kuna za „Interpretaciju 300 let škvera va Ike“. Sredstva je ...