Početna - IZDVOJENO - Luka Rijeka više nije na Vladinom popisu tvrtki od posebnog interesa
luka rijeka
foto: freepix.biz

Luka Rijeka više nije na Vladinom popisu tvrtki od posebnog interesa

Vlada je na telefonskoj sjednici s popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa “skinula” osam tvrtki, za koje se predviđa privatizacija. Među njima je i Luka Rijeka. Ostale su Podravka, ACI, Končar-elektroindustrija, Petrokemija, Croatia Airlines, Croatia banka i Croatia osiguranje.

U obrazloženju odluke stoji da je Nacionalnim programom reformi za 2016. kao jedna od reformskih mjera navedeno i poboljšanje raspolaganja i upravljanja državnom imovinom. Cilj te mjere je priprema za privatizaciju i prodaju nestrateških trgovačkih društava, a s krajnjim ciljem smanjenja proračunskog deficita i javnog duga te povećanja kreditnog rejtinga države. Takva odluka, između ostaloga, u skladu je s namjerom da se od aktivacije državne imovine do kraja godine ostvari 1,6 milijardi kuna prihoda, rekao je ministar financija Zdravko Marić. “Ništa ne impliciramo s tom odlukom. Jednostavno, kao što smo i rekli na samom početku, želimo napraviti pregled postojeće liste poduzeća od strateškog i posebnog interesa za RH, eventualno napraviti neke revizije i korekcije, što smo danas samom odlukom na sjednici Vlade i učinili”, rekao je Marić.

Prema obrazloženju Vladine odluke, nakon stručnih konzultacija Vlade i Ministarstva financija, utvrđeno je da ovih osam trgovačkih društava nisu društva čijim dionicama treba upravljati Državni ured za upravljanje državnom imovinom. Dodaje se i da DUUDI, “nakon provedene analize i konzultacija s nadležnim resornim ministarstvima”, smatra da je bilo nužno odlučiti da se ovih osam tvrtki skine s popisa, jer “se utvrdilo da više ne predstavljaju društva od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku”. Istom je odlukom na popis trgovačkih društava od posebnog interesa, u kojima država nema većinski vlasnički udio, dodana tvrtka “Zračno pristanište Mali Lošinj d.o.o.”, uz obrazloženje da se radi o tvrtki čiji je projekt rekonstrukcije i proširenja uvršten na listu strateških investicijskih projekata. Rekonstrukcijom i proširenjem piste Zračnog pristaništa Mali Lošinj omogućilo bi se primanje većih zrakoplova i većeg broja putnika, a iz Vlade navode da bi provedbom tog projekta ova zračna luka postala “značajan čimbenik u ostvarenju turističkih, gospodarskih i infrastrukturnih ciljeva Republike Hrvatske”.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...