Početna - IZDVOJENO - Lungomare Art Rijeke EPK 2020.
Foto : A. KUĆEL ILIĆ
Foto : A. KUĆEL ILIĆ

Lungomare Art Rijeke EPK 2020.

Umjetničke instalacije “1857” Jiřía Kovande i “Lautus” Nike Laginje koje su nastale u okvirima programskoga pravca Lungomare Art Rijeke EPK 2020., svečano su, pred publikom i uzvanicima predstavljene danas u suncem okupanom Voloskom, kao posljednji događaj u okvirima projekta EPK.
Kako se moglo čuti na svečanosti, dvije umjetničke instalacije, od kojih je jedna postavljena na kopnu, a druga pod morem, kroz suradnju dvoje umjetnika tematiziraju ekologiju i svojevrsni su dijalog između prirode, mora i ljudi koji žive na obali. Predstavljanje instalacija su uveličali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica za financije u Gradu Opatiji Tamara Sergo, direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota, ispred PGŽ-a Irena Grdinić, te voditeljica programskog pravca Lungomare Art Iva Kelentrić. Kamena bista autora Jiřía Kovande postavljena na početku šetnice uz more u Voloskom, nadahnuta je vološćanskom prirodom i poviješću, točnije simbolom čistog mora Jadranskim bračićem, te istaknutim hrvatskim znanstvenikom Andrijom Mohorovičićem koji je 1857.godine rođen u Voloskom i to u kući u neposrednoj blizini same umjetničke instalacije. Kovanda se nadovezuje na rad Nike Laginje koja je svoju instalaciju postavila ispod mora kao trajni doprinos obnavljanju bioraznolikosti podmorja.
Dok češki umjetnik, inače vrlo poznat i na međunarodnoj sceni nije mogao biti na današnjoj svečanosti, u Volosko je došla mlada Opatijka Nika Laginja koja je svoju originalnu podmorsku skulpturu predstavila uz pomoć ronioca koji je, opremljen posebnom tehnologijom, zaronio do skulpture, a njegovu su šetnju pod morem svi prisutni na kopnu mogli pratiti na velikom ekranu.
Organizator projekta Lungomare Art u Voloskom je tvrtka Rijeka 2020, a partneri projekta su Grad Opatija, Prirodoslovni muzej Rijeka, Sveučilište Jan Evangelista Purkyně u Usti nad Labem – Fakultet za umjetnost i dizajn.
Lungomare Art je jedan od programskih pravaca Rijeke – Europske prijestolnice kulture kroz koji je duž kvarnerske obale i na kvarnerskim otocima postavljeno više trajnih instalacija suvremene umjetnosti inspiriranih Kvarnerom, a koje potpisuju renomirani umjetnici iz cijelog svijeta. Uz današnje otkrivanje skulptura, spomenuti je program zaokružen, a skulpture koje će spajati “zeleno i plavo” postavljene su na potezu od Brseča do Baške.
“Volosko mi je izuzetno drago, ono je biser uz kojega me vežu vrlo lijepe uspomene. Sačuvalo je svoj identitet iz povijesti i u njemu još uvijek ima energije i ljepote, a čovjek doslovce može kada vidi ove barke, ove kuće i ovo more, shvatiti što Japanci misle pod pojmom “zen”. Kada dođete u Volosko, onda je to “zen” ” rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kojemu je današnja obveza bila vrlo emotivna, budući da je to vrlo vjerojatno njegova zadnja protokolarna obveza u gradonačelničkoj karijeri.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Jedna osoba ozlijeđena prilikom prometne nesreće na staroj cesti preko Učke!

Zbog izlijetanja kamiona na županijskoj cesti Vela Učka – Poklon, ova je cesta trenutno zatvorena za sav promet! Prema prvim ...