Početna - IZDVOJENO - Manifestacija „100 posto zagorsko“ na Korzu
590 rijeka
web

Manifestacija „100 posto zagorsko“ na Korzu

U četvrtak i petak, 2. i 3 srpnja na Korzu će se drugu godinu zaredom održati “100 posto zagorsko”, prodajno-izložbena manifestacija na kojoj će biti izloženi poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, te proizvodi tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije. Osim bogate ponude, posjetitelje očekuje i raznovrsni kulturno-zabavni program.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuli su uspjeh prošlogodišnje manifestacije “100 posto zagorsko” u Rijeci koji je bio poticaj da se predstavljanje Zagorja na Korzu ove godine produži na dva dana i bude još sadržajnije. Riječani i stanovnici Primorsko-goranske županije, istaknuto je, sve su češći posjetitelji Zagorja, a mnogobrojni Zagorci ne samo da Rijeku posjećuju kao turisti, već i studiraju u našem gradu.

Bogat program predstavile su i ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Vlasta Krklec, direktorica Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar te Senka Jurina, umjetnička voditeljica KUD-a Zabok.

Cilj manifestacije, koja se već tradicionalno održava u Zagrebu, a drugu godinu u Rijeci, jest zajedničkim snagama kroz prezentaciju proizvoda i usluga promovirati Krapinsko-zagorsku županiju kao destinaciju u kojoj se njeguje tradicija, vrednuje kvaliteta proizvoda i usluga te kao županiju koja na autohtonim proizvodima i tradiciji gradi robne marke i turističke brandove. Manifestacijom “100% zagorsko”, izložbom poljoprivrednih proizvoda uzgojenih na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način te predstavljanjem tradicijskih obrta, seoskih gospodarstava, turističkih objekata i toplica, Krapinsko-zagorska županija promovira se kao poželjna turistička destinacija bogate kulturne baštine i enogastronomske ponude, s brojnim manifestacijama i rekreativnim sadržajima.

Izvorne proizvode Zagorja na riječkom će Korzu predstaviti 56 izlagača, poljoprivrednih proizvođača, obrtnika, tvrtki, toplica, agroturizama, hotela, restorana, kulturnih ustanova i udruga. Na 46 izložbenih i prodajnih štandova najbolje i najkvalitetnije proizvode sa zagorskih polja i pitomih brežuljaka prezentirat će povrćari, voćari, pčelari, proizvođači kupinovog vina i autohtonih sorti vina, bučinog ulja. Kako bi Riječani, ali i turisti koji u ovo vrijeme posjećuju Rijeku, mogli isprobati okuse Zagorja, u sklopu manifestacije bit će organizirana degustacija zagorske purice s mlincima i zagorskih štrukli. Na riječkom Korzu svojom će se ponudom predstaviti i turističko-ugostiteljski obrti, između ostaloga i drvene igračke iz Laza, licitari i unikati od keramike, a svoju ponudu predstavit će i Muzeji Hrvatskog zagorja (Dvor Veliki Tabor, Galerija Antuna Augustinčića, Muzej krapinskih neandertalaca, Muzej seljačkih buna i Muzej “Staro selo”).

Posjetitelje tijekom cijelog dana, osim bogate ponude, očekuje i raznovrsni kulturno-zabavni program, kojim će 60-ak izvođača prezentirati bogatu kulturnu baštinu zagorskog kraja od prapovijesti preko narodnih i plemićkih plesova do kajkavske popevke i tamburaške glazbe. Između ostalog, posjetitelji će moći vidjeti prezentaciju života krapinskih neandertalaca, prikaz borbi mačevanja i ratovanja vitezova, a pripremljeno je i uprizorenje Seljačke bune te prikaz plemićkog života.

Kao i protekle godine, uoči početka manifestacije “100 posto Zagorsko”, a u sklopu projekta “Dajmo djeci korijene i krila”, kojeg diljem Hrvatske provodi Radio Kaj, upriličeno je darivanje tradicijskih drvenih igračaka Hrvatskog zagorja. Ove godine igračke, koje se nalaze na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, poklonjene su dječjem vrtiću Bulevard.

Riječani će zahvaljujući bogatim nagradama sponzora kroz nagradnu igru “Koliko poznajem Zagorje” imati priliku dobiti i vrijedne darove; wellness i spa rekreaciju te boravak u Zagorju uz vrhunske gastronomske užitke.

Također, paralelno s programom na Korzu, u organizaciji gospodarskih komora Krapine i Rijeke održat će se susret zagorskih i riječkih gospodarstvenika. Kako je kazao predsjednik Županijske komore Krapina Josip Grilec, krapinsko-zagorska županija bilježi stalni rast gospodarstva i jedna je od rijetkih hrvatskih sredina koja ima veću stopu izvoza nego uvoza. Susret će biti prilika za razmjenu iskustava i stvaranje novih partnerstava između zagorskih i riječkih gospodarstvenika različitih profila.

Svečano otvorenje manifestacije 100% zagorsko u Rijeci, bit će na Korzu u četvrtak, 2. srpnja u 20 sati, a tog će dana kulturno-zabavni program trajati od 17 do 22 sata, dok će izložbeno-prodajni sajam biti održan u petak, 3. srpnja od 8 do 20 sati.

Organizatori manifestacije su Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, pokrovitelj je Ministarstvo poljoprivrede, a partneri Grad Rijeka, Muzeji Hrvatskog zagorja, HGK Županijska komora Krapina i Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije.

Program manifestacije “100% ZAGORSKO” (PDF, 75 kb)
Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...