Početna - IZDVOJENO - Manji broj upisanih učenika u osnovne i srednje škole
skola

Manji broj upisanih učenika u osnovne i srednje škole

U ponedjeljak na redovitom press kolegiju, župan Zlatko Komadina izvijestio je da je trenutni fokus aktivnosti Primorsko-goranske županije rad na financiranju udruga civilnog društva. Raspisuju se javni natječaji, a na prošlom kolegiju raspoređeno je 3 milijuna kuna za udruge, gradove i općine za programe ruralnog razvoja, lovstva, vatrogastva i ostale.

Župan je naveo nekoliko primjera projekata za koje se dodjeljuju sredstva. Projektu E-županije raspodijeljeno je 370.000 kuna jedinicama lokalne samouprave Gorskog kotara za izgradnju svjetlovodnih kabela, Vatrogasnoj zajednici Primorsko-goranske županije dodijeljeno je 250.000 kuna za dodatno uređenje centra Šapjane za prostorije za oporavak vatrogasaca, a 70.000 kuna Vrbovskom za nabavu vatrogasnog vozila.

Komadina je prokomentirao i nedavno završene upise u osnovne i srednje škole, iz kojih se vidi smanjenje ukupnog broja građana kroz manji broj upisanih učenika. “Ipak, najveći broj upisanih je u strukovne škole prema čemu se vidi da se biraju struke u kojima će biti lakše naći radno mjesto”, zaključio je župan.

Zamjenik župana Petar Mamula izvijestio je o sufinanciranju djelatnosti udruga i projektima lovačkih udruga.

Kako bi se i dalje sufinancirale djelatnosti udruga, Primorsko-goranska županija je morala pristupiti razvoju novog programa ruralnog razvoja za razdoblje od 2017.-2020. godine, koji će obuhvaćati poljoprivredu, poduzetništvo, turizam i šumarstvo. Pri izradi tog programa vodilo se računa o strateškim dokumentima Županije, ali i strategija lokalnih akcijskih grupa. “To je bitno naglasiti jer će se time vidjeti što je udrugama potrebno te će PGŽ lakše reagirati na potrebe s terena”, rekao je Mamula.

Raspoređena su sredstva prikupljena od lovozakupnina na 40 projekata lovačkih udruga koje gospodare lovištima na našem području. Od toga je 24 kapitalnih i 16 tekućih programskih projekata ukupne vrijednosti od 1.3 milijuna kuna.

Također je važno istaknuti suradnju s Općinom Lovran na spašavanju šuma lovranskog maruna. Rezultati su vrlo dobri i šume se oporavljaju tako da će se program nastaviti u 2016. godini rasporedom 100.000 kuna za nastavak provedbe programa.

Pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač najavila je izgradnju Multifunkcionalnog društvenog doma za mlade u Gomirju. Dom će imati četiri funkcije: ugostiteljsku ponudu, socijalne usluge (izvaninstitucijske i socijalna integracija), europsku volontersku službu i ured za mlade. To će otvoriti nova radna mjesta za mlade i osobe s invaliditetom, a nuđenjem ovakvih usluga u Gorskom kotaru će se pridonijeti zadržavanju mladih.

Do kraja srpnja raspisat će se javni poziv za radove. Početak radova očekuje se u listopadu, a otvorenje do travnja 2017. godine.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...