Početna - IZDVOJENO - Marić: Razgovorima s Mostom pristupili smo ozbiljno i odgovorno – reformski smo vrlo slični!
marić hrt

Marić: Razgovorima s Mostom pristupili smo ozbiljno i odgovorno – reformski smo vrlo slični!

Pregovori su dobrodošli. Oni su prigoda za političku odgovornost. Važno je istaknuti – HDZ je pregovorima pristupio ozbiljno, odgovorno, s najširim uvidom i političkom anticipacijom. Uvažavamo sve probleme – ova prilika za sugovorništvo može donijeti samo dobro. Kroz razgovore smo primijetili – i to je nedvojbeno – da smo vrijednosno, programski i reformski vrlo slični s Mostom! – istaknuo je, između ostalog,  dr. Goran Marić u gostovanju u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“

Hrvatskoj je zbog potonuća i okolnosti u kojima se nalazi potreban idealizam. Te okolnosti i potonuće su potaknuli pojavu Mosta – koji donio jednu vrstu idealizma. Pregovori su potvrdili da to nije i ne može biti loše za hrvatsku političku scenu. Pitate me za „devalvaciju kune“? O toj temi smo iznimno stručno razgovarali – u prisutnosti nekoliko sveučilišnih profesora. Osobno sam nekoliko puta javno kazao – devalvacija je ekonomsko zlo. Za one koji dovoljno ne razumiju ekonomske modele postoji samo devalvacija ili fiksni tečaj. Ali, između postoji mnogo toga. Nije prirodno da kuna jača – uz istodobnu inflaciju. To šteti domaćoj proizvodnji i izvozu. Ni HDZ ni Most nisu za devalvaciju. Ali ni za fiksni tečaj jer se izuzimaju instrumente monetarne politike. Tečajem se, naime, upravlja za potrebe gospodarska i ekonomske snage nacionalne ekonomije.

O odgovornosti i uvažavanju

Pregovori su dobrodošli. Oni su prigoda za političku odgovornost. Odradili smo u razgovorima s Mostom nekoliko iznimno važnih segmenata. Važno je istaknuti – HDZ je pregovorima pristupio ozbiljno, odgovorno, s najširim uvidom i političkom anticipacijom. Uvažavamo sve probleme – ova prilika za sugovorništvo može donijeti samo dobro. Kroz razgovore smo primijetili – i to je nedvojbeno – da smo vrijednosno, programski i reformski vrlo slični s Mostom.

O neuspješnoj vladi

Ako aktualna vlada u zadnje četiri godine smanji broj nezaposlenih za oko 80 000, zaduži Hrvatsku za dodatnih 100 milijardi kuna (danas je javni dug 324 milijarde kuna), a broj umirovljenika i zaposlenih je izjednačen – onda ovo vrijeme ne smije dopustiti zabranjeno pitanje i zabranjenu temu. Svaka tema i svako pitanje su – zbog okolnosti – dopušteni. A što se tiče onoga što smo ovdje čuli „da HDZ i SDP imaju iste stavove u odnosu na Most“ – to nije točno! SDP je stvorio predstečajne nagodbe, a mi smo za njihovu reviziju. A za to se u pregovorima zalažu i predstavnici Mosta. SDP je za porez na nekretnine, a mi smo protiv toga. Milanović je za tri glasa IDS spreman dati autonomiju Istri, HDZ nikada na to neće pristati.

O SDP-ovu „radu“

Pregovore treba dovršiti i formirati vladu – jer novi izbori ili odugovlačenje štete narodu. Stalo nam je da se što prije formira vlada i da država što manje trpi! Koliko je HDZ različit od SDP-a najbolje će se vidjeti ako se pročitaju najnoviji nalazi Državne revizije o reviziji Ureda za upravljanje državnom imovinom – koje je dobilo negativno mišljenje! Čak 16 milijardi kuna je knjigovodstvena vrijednost manja nego što je trebala biti stvarna. Upravljanje je državnom imovinom par excellence identifikacija države.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...